De Europese Unie zet zich al jaren in voor de verplichting van de usb-c-poort op telefoons en tablets. Hierdoor kan de universele oplader geïntroduceerd worden, en de hoeveelheid elektronisch afval drastisch verminderd worden. Deze verplichting wordt nu in Europese wetgeving vastgelegd en gaat in het najaar van 2024 in. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben hier namelijk dinsdag een akkoord over bereikt.
Usb-c als standaard
De EU voerde in 2018 al onderzoek naar de eventuele voordelen van een universele oplader. Twee jaar geleden volgde de conclusie: zo’n oplader is handiger voor de consument en het helpt om de hoeveelheid elektronisch afval terug te dringen. De Commissie koos voor usb-c als standaard, omdat die technisch het beste was, en nu is het dan eindelijk zover: de EU is het erover eens dat usb-c de standaard moet worden.
Tegen het najaar van 2024 wordt USB Type-C de gemeenschappelijke oplaadpoort voor alle mobiele telefoons, tablets en camera’s in de EU. Deze wet maakt deel uit van een bredere EU-inspanning om producten in de EU duurzamer te maken, elektronisch afval te verminderen en het leven van consumenten gemakkelijker te maken.
Onderhandelaars van het Parlement en de Raad
De nieuwe regels zorgen ervoor dat consumenten in de EU hun apparaten kunnen opladen met één enkele oplader, en dat is de universele oplader. De belangrijkste motivatie voor deze regelgeving is de enorme hoeveelheid aan elektronisch afval waar smartphoneopladers verantwoordelijk voor zijn. Wereldwijd wordt er naar schatting jaarlijks 51 000 ton aan e-waste gecreëerd. Daarnaast moet het voor consumenten makkelijker worden op de verschillende producten op te laden.
Consumenten krijgen dankzij de nieuwe regels ook de keuze of ze nieuwe elektronische apparatuur willen kopen met of zonder meegeleverde oplader.
Welke apparaten krijgen een USB-C-aansluiting?
De EU stelt dat de volgende kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten moeten worden uitgerust met een USB Type-C-poort, ongeacht de fabrikant: Mobiele telefoons, tablets, e-readers, oordopjes, digitale camera’s, koptelefoons en headsets, draagbare gameconsoles en draagbare luidsprekers die bedraad opgeladen moeten worden. Ook laptops zullen 40 maanden na inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving aan de eisen moeten voldoen.
En snelladen dan?
De technieken voor het snelladen van bepaalde apparaten moeten volgens het Europarlement ‘ï¸geharmoniseerd’ worden, zodat gebruikers hun apparaten met dezelfde snelheid kunnen opladen met elke compatibele oplader. Dat kan dan via het USB Power Delivery-protocol dat Google al in 2019 verplicht heeft voor nieuwe telefoons. Op deze manier kunnen third-party opladers met de USB-PD-standaard naar behoren werken op telefoons die een eigen snellaadtechnologie gebruiken.
Apple is de grootste tegenstander van een universele standaard. Verplicht overstappen op usb-c zou volgens het bedrijf voor een ‘ongeëvenaarde hoeveelheid elektronisch afval’ zorgen. De meeste iPhones hebben namelijk een Lightning-aansluiting en bijbehorende oplader. Apple gebruikt overigens al wel usb-c voor zijn iPads en MacBooks. Daarnaast zou het verplichte gebruik van USB-C de technologische vooruitgang tegenhouden.
Heb jij een telefoon die snelladen ondersteunt? In dit artikel kom je erachter welke oplader je dan het beste kunt kopen. We leggen in dit artikel uit hoe je de levensduur van de accu kunt verlengen.
Wat vind jij van de nieuwe Europese regels over de verplichting van de usb-c-poort voor apparaten? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ook nog een standaard afspreken voor de kabels, zodat die ook zonder ongelukken op alle vermogens kunnen worden gebruikt, zowel voor laden als data kunnen worden gebruikt, en in om het even welke richting. Zodat je enkel nog lengte en kleur van je kabel moet kiezen, zonder op iets anders te moeten letten.
“ Apple is de grootste tegenstanderd van een universele standaard“
“Tegenstanderd” ???
Dus eigenlijk “tegenstandaard”?
Het is aal aangepast zie ik
Apple is DE standaard.
Ik laad alle devices al jaren met de USB-C kabel en een 100 watt HP lader.
Voor de niet USB-C devices heb ik alleen maar 2 verloopjes nodig (en die hangen gewoon ook aan die lader)
Universele ‘poort’.
Een universele lader is héél ver weg, nu de nieuwe trend steeds sneller opladen wordt. Waardoor je er alleen profijt van hebt als je de daarvoor bestemde originele lader en kabel gebruikt.
Maar het is in ieder geval een stuk eenvoudiger als alles met één kabel en één lader opgeladen kan worden. Dan maar niet altijd op de hoogste snelheid.
De poort op die laders moet USB-C zijn.
Verder zijn er geen andere eisen volgens mij.
Die standaard zal er sneller komen nu een universele lader verplicht wordt.
PD standaard
Inderdaad. Maar feit is dat hier nog geen standaard voor – in gebruik – is.
Vele opladers ondersteunen meerdere voltages en amperes. Sommige oplaad technieken zijn inderdaad specifiek voor bepaalde merken (dnek aan Warp charge), maar vele toestellen ondersteunen wel PD charging en Quick-charging (van Qualcomm).
Ik gebruik hier een 45w snellader van HAMA en die werkt met verschillende snellaad technieken