Er dreigt een Amerikaans verbod op TikTok te komen, TikTok reageert

Er dreigt een Amerikaans verbod op TikTok te komen, TikTok reageert

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Er dreigt een Amerikaans verbod te komen op TikTok. De regering Biden eist namelijk dat de Chinese eigenaren van de app hun belangen verkopen. Doen ze dit niet, dan komt de VS met een TikTok-verbod. TikTok heeft inmiddels gereageerd.

TikTok-verbod

De regering Biden eist dat de Chinese eigenaren van TikTok hun belangen verkopen. Dat meldt The Wall Street Journal. De VS willen dat de oprichters van TikTok - die nog twintig procent in aandelen hebben - hun aandelen in TikTok verkopen, anders volgt een Amerikaans verbod op de app.

Eerder schreven we bijvoorbeeld ook al dat onze Tweede Kamer zich zorgen maakt over TikTok. Een aantal partijen willen bijvoorbeeld dat TikTok wordt verboden op telefoons van rijksambtenaren en enkele partijen pleiten zelfs voor een totaalverbod. De app zou namelijk toegang kunnen krijgen tot persoonlijke data van gebruikers in Europa.

Gerelateerde artikelen

Welke zorgen zijn er?

De grote vrees voor TikTok wordt voornamelijk veroorzaakt door de potentiële inmenging van de Chinese overheid. TikTok wordt ontwikkeld door ByteDance, een Chinees technologiebedrijf. Naast het beheren van de app, ontwerpen, creëren én ontwikkelen ze namelijk ook de algoritmes van TikTok. Over dit laatste is bekend dat de Chinese overheid hier graag inzage in wil. TikTok ontkent wel dat ze deze toegang ook verschaffen.

ByteDance maakt echter ook andere apps die moeten voldoen aan Chinese censuurwetten én er waren zo'n 300 medewerkers van TikTok eerder actief voor de Chinese staatsmedia. Er zou dus spraken kunnen zijn van een potentieel veiligheidsrisico.

Reactie van TikTok

In The Wall Street Journal heeft TikTok gereageerd. Zij melden het volgende: ''Als het beschermen van de nationale veiligheid het doel is, lost een verkoop het probleem niet op: een verandering van eigenaar zou geen nieuwe beperkingen opleggen aan gegevensstromen", vertelde een woordvoerder van TikTok aan de zakenkrant.''

Toch meldt Bloomberg dat TikTok er wel degelijk aan denkt om zich af te splitsen van ByteDance. Dit mede omdat de Amerikaanse activiteiten van TikTok ruim 40 miljard dollar waard kunnen zijn. Het is dus afwachten wat er precies gaat gebeuren.

Gebruik jij TikTok? Wat vind jij van de zorgen van de Verenigde Staten? Laat het weten in comments onder dit artikel.

TikTok

TikTok

TikTok is de app waar je korte video's bekijkt over alle soorten van onderwerpen. Veel filmpjes zijn gewoon grappig, maar soms ontdek je ook handige tips, talentvoll ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk