Het Nederlandse bedrijf VITBouw Installatietechniek heeft een innovatieve methode voor energieopwekking ontwikkeld. Aan de hand van een warmtepomp en een tuinschutting kan je zonder grondboring of een luidruchtige buitenunit energie opwekken.
Energieschutting
In tijden waarin de Russen de prijs van gas de hoogte injagen gaan heel wat gezinnen op zoek naar alternatieven om hun energiekosten te verlagen. De Energieschutting, winnaar van de Amersfoortse duurzaamheidsprijs is een opmerkelijk concept.
Volgens het idee van het Nederlandse VITBouw Installatietechniek lopen twee leidingen onder een schutting richting een warmtepomp, die een woning en het kraanwater kan verwarmen. De energie wordt gehaald uit de buitenlucht en door zonnestraling.
4 to 6 meter schutting volstaat
VITBouw Installatietechniek heeft deze technologie ontwikkeld samen met partner OptiSolar. Het grote voordeel is dat het niet langer nodig is om in de grond te boren of een luide buitenunit in de tuin te plaatsen voor een warmtepomp. De Energieschutting is veel minder storend en hij kan in een variabele lengtes worden geplaatst. Een standaard schuttingsdeel is 180 cm hoog en 200 centimeter lang. Als je in je tuin geen plaats hebt voor zo’n schutting, kan je ze ook rechtstreeks tegen je gevel laten plaatsen.
Om een nieuwbouwwoning helemaal te verwarmen is een schutting van 6 meter vereist, maar voor een bestaande woning met gasaansluiting kan je ook kiezen voor een hybridesysteem. Met een schutting van 4 meter verbruik je dan 60 procent minder gas. De warmtepomp die wordt gebruikt is een 3 kilowatt-exemplaar.
Energie besparen
We schreven deze maand op AWSmart ook over een nieuwe Nederlandse energieleverancier die je helpt om te besparen. En als je vindt dat autorijden te duur wordt, ook op het vlak van autodelen zien we steeds meer interessante projecten in Nederland. Of wat dacht je van deze Nederlandse auto op zonne-energie die vanaf 2023 rijdt?
Laat ons ook weten wat je van de Energieschutting vindt. Kijk jij er al naar uit om je huidige tuinhek af te breken voor een nieuwe Energieschutting? vertel het in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten