Elon Musk start grote ontslagronde bij Twitter: dit is het volgende

Elon Musk start grote ontslagronde bij Twitter: dit is het volgende

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Onder het beleid van Elon Musk heeft Twitter een ontslagronde aangekondigd. Volgens bronnen gaat het om bijna de helft van de 7.500 medewerkers die vertrekken en dat om de kosten te drukken. De miljardair kijkt ook naar andere manieren om bij Twitter te besparen.

Twitter-massaontslag

Iets meer dan een week geleden liep hij de hoofdkantoren van Twitter nog binnen met een gootsteen en nu volgt een massaontslag bij het personeel. Volgens bronnen van Bloomberg krijgen 3.700 medewerkers van Twitter hun ontslagbrief, bijna de helft van de 7.500 mensen die er werken. Dat hoort bij de plannen van Elon Musk op te besparen op de operationele kosten van Twitter.

The Verge meldt nu dat de eerste medewerkers vandaag een e-mail over hun ontslag hebben gekregen, maar hoeveel mensen dat zijn, is niet bekend. Het personeel wordt ook gewezen op Twitters beleid dat hun verbiedt om vertrouwelijke informatie te lekken bij de pers of op sociale media.

Rechtszaak aangespannen

Deze beslissing komt niet geheel als een verrassing, want Musk heeft er bij een vergadering met het Twitter-bestuur in juni al op gedrukt dat de werkingskosten te hoog zijn in verhouding tot de omzet, dat weet Vox. "Op dit moment zijn de kosten hoger dan de omzet. Dat is dus geen goede situatie waar we in zitten. Er moet dus worden nagedacht over de personeelsbezetting en uitgaven zodat de omzet de kosten overstijgt. Anders heeft twitter geen toekomst en kan het niet groeien."

Toch zijn heel wat werknemers niet van plan om hun plotselinge ontslag zomaar te aanvaarden. Bij de federale rechtbank van San Francisco is een zogenaamde classification-aanklacht ingediend, aldus Bloomberg. In die aanklacht wordt verwezen naar een Amerikaanse wet die grote bedrijven verbiedt om massaal werknemers te ontslaan zonder ze eerst 60 dagen van tevoren in te lichten, ook wel beken als de WARN-wet.

Wat is het volgende?

De vraag is wat er nog volgt in de plannen van Elon Musk. Volgens interne berichten bij Twitter die Reuters kon inkijken wil de topman van Tesla ook besparen op de infrastructuur. De dagelijkse kosten moeten drastisch omlaag en er wordt gesnoeid in de servercapaciteit van Twitter. Als gevolg zou Twitter minder wendbaar kunnen worden op dagen dat er massaal wordt getweet, bijvoorbeeld bij belangrijke gebeurtenissen.

Gerelateerde artikelen

Verder wordt ook verwacht dat Elon Musk inspanningen gaat doen waardoor Twitter meer moet verdienen met de verkoop van advertenties. Al zou dat ook moeilijk te combineren zijn met de plannen van de miljardair om minder streng content de modereren. Adverteerders willen namelijk niet geassocieerd worden ongepaste, extreme of haatdragende content.

Als laatste weten we ook dan de zakenman onderzoekt hoe Twitter extra kan verdienen met behulp van abonnementen en andere betaalde diensten. Zo wil onder meer aan Twitter-gebruikers geld vragen als zijn hun account willen verifiëren - ook wel bekend als het blauwe vinkje bij hun profielnaam - dat meldde Platformer.

De populairste artikelen over Twitter
Twitter

Twitter

Met de officiële Twitterapp van het bekende sociale netwerk kun je korte berichtjes de wereld insturen of personen een privéberichtje sturen. Je kunt foto's of gif ..

Afbeelding: 'Elon Musk', Daniel Oberhaus, CC BY 2.0

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk