Eerste Britse provider voert roamingkosten weer in na Brexit, dit zijn de gevolgen voor ons

Eerste Britse provider voert roamingkosten weer in na Brexit, dit zijn de gevolgen voor ons

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Britse telecomprovider EE wil zijn klanten terug roamingkosten laten betalen, nu de Brexit een feit is en er geen Europese wetten meer zijn om het te verhinderen. Er wordt vanaf midden juli 2 pond per dag aangerekend en dat voor Britse reizigers in 47 Europese landen

Roamingkosten zijn terug

Weet je nog toen je op reis ging door Europa en erg goed moest letten op je telefoonverbruik? Voor je het wist stond je na een vakantie thuis een gepeperde telecomrekening te wachten vanwege telefoontjes en gebruik van mobiele data. Wel, de roamingkosten komen terug, en dat voor klanten van de Britse telecomaanbieder EE, dat weet de BBC.

Vanaf midden juli zullen in de nieuwe abonnementen weer roamingkosten inbegrepen zijn voor reizigers in 47 Europese landen. Het gaat om alle landen van de EU aangevuld met plaatsen als onder meer de Canarische Eilanden, Gibraltar en Vaticaanstad. Britten betalen 2 pond per dag, dat is 2,33 euro, terwijl ze door Europese landen reizen.

Gerelateerde artikelen

Gebroken belofte

Dankzij Europese telecomwetten werd het sinds 2017 voor operators verboden om voor telefoongebruik binnen andere Europese landen nog extra kosten aan te rekenen. Ook de Britten konden daarvan profiteren, tot de Brexit van kracht werd. De overgangsperiode zit erop sinds 31 december, en hoewel alle Britse providers beloofd hebben om af te zien van roamingkosten, is EE dus de eerste die de belofte breekt.

Eerste Britse provider voert roamingkosten weer in na Brexit, dit zijn de gevolgen voor ons

Als onderdeel van de handelsdeal tussen de EU en het verenigd Koninkrijk werd wel in de overeenkomst opgenomen dat operators lang beide kanten worden aangemoedigd om de tarieven "redelijk en transparant" te houden, maar wat dat precies betekent, werd niet verder gespecifieerd.

Nederlandse operators

Andere Britse operators hebben tot hiertoe nog geen verhoogde tarieven in het buitenland geïntroduceerd, maar O2 en Three beperken wel de hoeveelheid mobiele data die gebruikers per maand mogen gebruiken. In Nederland hebben operators nog geen roamingkosten voor klanten in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd, maar KPN gebruikte wel het woord "voorlopig" in zijn verklaring omtrent de terugkeer van mogelijke roamingtarieven.

Gerelateerde artikelen

"Voorlopig verandert er niks voor onze klanten. Wij blijven 'Roam Like (at) Home' toepassen in het Verenigd Koninkrijk, net zoals we dat ook toepassen in EU-landen", aldus een woordvoerder van KPN. Andere providers onderzoeken momenteel nog de gevolgen voor hun klanten die reizen naar het Verenigd Koninkrijk.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk