'Eerste beelden Android 12 gelekt, dit zijn drie nieuwe functies'

'Eerste beelden Android 12 gelekt, dit zijn drie nieuwe functies'

Er zijn beelden gelekt die mogelijk Android 12 en enkele van zijn functies prijsgeven. We krijgen verschillende privacyfuncties te zien, een nieuw design voor de snelle instellingen en een nieuwe widget voor conversaties.

Android 12 gelekt

We komen dicht bij de lancering van de eerste Android 12-bètaversie. Alvorens Google de stabiele update naar Android 12 klaar heeft, deelt het bedrijf alvast in documenten meer informatie over de nieuwe functionaliteiten met partners. Op die manier kunnen zij hun software optimaliseren voor de nieuwe Android-versie. Zo'n document is nu in handen gekomen van XDA Developers, en we krijgen alvast een blik op verwachte functies voor Android 12.

Belangrijk om te melden is dat de authenticiteit van de documenten niet met zekerheid te verifiëren is, al zijn er volgens de nieuwssite aanwijzingen dat het om echte informatie van Google gaat. Hier lees je meer over drie nieuwe functies.

1. Interface snelle instellingen

Als je vanuit het startscherm omlaag veegt, krijg je meldingen te zien, maar ook de belangrijkste instellingen die je meteen kan aanpassen. Dat zijn de snelle instellingen. Het lijkt erop dat de interface een nieuw uiterlijk krijgt vergeleken met de lay-out van Android 11.

Allereerst zien we dat de zes icoontjes voor de snelle instellingen plaatsmaken voor vier grotere icoontjes. Daarnaast is de plaats van de tijd en datum in de interface omgewisseld, maar de indeling voor meldingen is dezelfde gebleven. We zien nog steeds een onderscheid tussen gesprekken enerzijds en meldingen anderzijds. Opvallend is ook dat de achtergrond niet langer transparant is, al kan dat afhankelijk zijn van het ingestelde thema.

'Eerste beelden Android 12 gelekt, dit zijn drie nieuwe functies'

2. Privacyindicators en instellingen

Google gaat met Android 12 een functie implementeren waar het bij eerdere versies van Android al volop mee experimenteerde. Het lijkt erop dat de privacyindicators op het scherm nu eindelijk een rol gaan spelen in Android 12. Je telefoon toont daarmee aan de hand van icoontjes of je camera of microfoon actief is. De groene icoontjes zijn zichtbaar op elk scherm in de interface, en als je erop tikt krijg je een pop-up-melding te zien welke app gebruik maakt van de camera of microfoon. Volgens de gelekte documenten gaat het om een functionaliteit die fabrikanten verplicht moeten overnemen.

Verder heeft Google ook nieuwe privacyinstellingen toegevoegd aan Android. Je kan nu met één tik de locatietoegang uitschakelen, de microfoon dempen of camera uitzetten.

'Eerste beelden Android 12 gelekt, dit zijn drie nieuwe functies'

3. Conversatiewidget

In Android 11 introduceert Google een nieuw soort widget die al je berichten en gemiste telefoontjes van een persoon of groep bundelt. Je voegt de widget toe op de gebruikelijke manier en je selecteert een persoon of groep.

Stel je voegt je partner toe aan de widget, dan krijg je in een oogopslag te zien wanneer hij of zij je het laatst belde of een bericht heeft gestuurd. Vermoedelijk kan je ook meteen terugbellen of in de juiste berichten-app antwoorden door op de widget te tikken. Opvallend is dat ook bij deze functionaliteit Google de fabrikanten verplicht om ze over te nemen.

'Eerste beelden Android 12 gelekt, dit zijn drie nieuwe functies'

Vorig jaar kregen we op 19 februari een eerste preview-versie van Android 11 te zien. Het lijkt erop dat de onthulling van die eerste versie van Android 12 dus erg dichtbij komt. Recent lekten nog meer functies van Android 12 Wat denk jij van de dingen die alvast zijn gelekt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
Android 12

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Back to School themaweek op Androidworld

Lees meer