Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

 • Samsung Galaxy S10 Lite

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Eerste alpha-testversie Firefox Mobile voor Android is uit

· 28 augustus 2010

Eind april werden de eerste testversies van Firefox Mobile 2.0 voor Android vrijgegeven. De mobiele versie van de populaire browser, die overigens in de testfase Fennec heet, heeft nu haar eerste alpha-versie gekregen. Deze alpha-versie bevat al een groot deel van de mogelijkheden die de uiteindelijke Androidversie van Firefox Mobile zal krijgen. Onder deze mogelijkheden zijn in ieder geval de synchronisatiedienst Firefox Sync.

Prestaties

De Firefox-ontwikkelaars hameren er in hun aankondigingspost op dat ze met deze testversie echt voor betere prestaties willen zorgen. Dat doen ze door middel van twee principes: 'electrolyse' en 'lagen'. Het begrip 'electrolyse' staat volgens de ontwikkelaars voor het feit dat ze de interface en het weergeven van de website apart van elkaar laten verlopen. Dat wil zeggen dat de interface altijd zou moeten blijven reageren, hoe druk de app ook bezig is met het weergeven van een website. 'Lagen' zijn nog niet geïmplementeerd in de alpha-versie van Fennec, maar zullen moeten wachten tot een latere bètaversie. De lagen zullen het weergeven van video of animaties en het scrollen of zoomen op websites een stuk vloeiender laten verlopen. Mozilla is nog bezig om hierbij de grafische chip van onze Androidtelefoons voor in te schakelen, waardoor de browse-ervaring een stuk prettiger zou moeten worden.

Firefox Sync

De nieuwe testversie bevat ook ondersteuning voor Firefox Sync. Met deze toepassing kun je automatisch je bookmarks, wachtwoorden, geopende tabbladen en browse-geschiedenis synchroniseren tussen je desktopversie van Firefox en Fennec. Volgens Mozilla is de voor Firefox Sync gebruikte verbinding, door middel van sterke versleuteling, veilig onderweg te gebruiken. Voor meer informatie over Firefox Sync kun je op deze website terecht.

Eerste ervaringen met de Fennec alpha

Wanneer je Fennec alpha 1 probeert, zul je meteen merken dat het om een testversie gaat. Ondanks de invoering van 'electrolyse' lijkt de interface nog helemaal niet zo soepeltjes te reageren. Ik denk dan ook dat deze versie vooral bedoel is als demonstratie van wat we qua functionaliteit van Firefox Mobile kunnen gaan verwachten. De browse-ervaring zal waarschijnlijk ook stukken beter worden met de introductie van de 'lagen'-functionaliteit. Wanneer er meer gebruik kan worden gemaakt van de grafische chip, zal het geheel waarschijnlijk ook wat vlotter aan gaan voelen. Dat de applicatie nog wat log is drukt zich niet alleen uit in de interface die wat traag reageert: de applicatie is ook reusachtig groot. Niet alleen wordt er bij een enkele browse-sessie al 5 MB aan data opgeslagen, de applicatie zelf neemt ook al meer dan 30 MB in beslag. Slechts 10 MB hiervan kan worden verplaatst naar de SD-kaart bij het gebruik van Froyo.

De interface van Fennec is niet standaard Android, maar is naar mijn idee wel erg overzichtelijk. Zo kun je door naar rechts te 'scrollen' de geopende tabbladen in een zijbalk bekijken en door naar links te scrollen krijg je een zijbalk met knoppen om bijvoorbeeld een pagina terug of verder te gaan. Het gebruik van de 'Awesomebar', de zoekbalk die automatisch je zoekopdrachten aanvult, is wel wat anders als op de desktop. Zoals je op onderstaande screenshots kunt zien, kun je direct zoeken op bijvoorbeeld Google en Twitter. Dat Firefox Mobile een interessante applicatie gaat worden is in ieder geval wél duidelijk. De app heeft nu al de mogelijkheid om add-ins of plug-ins te installeren, waardoor de browser ook nog eens uitbreidbaar is. Of de browser qua prestaties in de buurt gaat komen van de standaard browser zullen we in de toekomst wel gaan zien.

Screenshots

Zelf ook installeren

Als je zelf ook Fennec wil proberen kun je hier terecht voor de download. Helaas voor de mensen met oudere Android-versies heb je voor de alpha-versie wel Android 2.0 nodig én een snelle processor. Dit is omdat de browser gebaat is bij zoveel optimalisaties als mogelijk, waardoor de testversies alleen geschikt zijn gemaakt voor de nieuwste processoren. Op deze pagina kun je echter ook terecht voor testversies die (mogelijk) wél op de oudere toestellen, mits ze Android 2.0 gebruiken, zullen draaien. Bovenstaande links kun je het beste openen vanuit de Android-browser, waarna je een installatiepakket kunt downloaden en direct kunt installeren vanuit de browser. Let er wel op dat de browser heel veel geheugen nodig heeft. Bron: aankondiging Mozilla

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (27)
Bezig met laden van reacties...