Beperking
Stel: je bent om welke reden dan ook rolstoelgebonden. Zou het dan niet heerlijk zijn als de deuren van je huis vanzelf open gaan wanneer je ze nadert en als de gordijnen zichzelf sluiten zodra je op een knopje drukt? Deze technieken zijn er al enkele tientallen jaren -zij het in vereenvoudigde vom- voor mensen met een beperking, maar over het algemeen zijn ze haast onbetaalbaar. Doordat domotica steeds meer zijn weg vindt naar ‘de gewone mens’, zakken de prijzen en worden deze zaken steeds betaalbaarder en bruikbaarder. Dit zijn slechts simpele voorbeelden van hoe domotica het leven van mensen met een beperking kunnen verrijken.
Eigen ervaring
Zelf heb ik ervaring met het gebruik van domotica in combinatie met een visuele beperking en mensen die aangewezen zijn op rolstoelgebruik. Wie slechtziend of blind is en op zichzelf wil wonen, kan veel profijt hebben van domotica. Zo kan ik bijvoorbeeld mijn smartphone of tablet gebruiken om de radio aan te zetten, om een andere zender op de zetten of de wekker op afstand instellen. Belangrijk is wel dat alles voor de volle honderd procent werkt.
Speech-to-lamp
Op dit moment ben ik aan het experimenteren met Philips Hue-verlichting in combinatie met spraakbesturing. Nu zul je misschien denken: wat moet een blinde hier nu mee? Die ziet toch niets? Vergeet dan niet dat een blinde of slechtziende ook gewoon wil meedraaien in de maatschappij en dus ook ’s avonds de lampen aan wil doen. Wat is er dan mooier dan ’s avonds in bed aan je tablet te vragen of alle lampen uit zijn, waarna deze je via spraak vertelt dat je rustig kunt gaan slapen? Of dat je de lamp moet vervangen omdat deze kapot is? Dat is prettige informatie voor iemand die niet kan zien en normaliter op de tast moet verifiëren of een lamp kaduuk is.
Helaas is de standaard-applicatie van Philips niet toegankelijk op een Android-toestel. Dat wil zeggen: niet bruikbaar als je blind bent. Daarom heb ik zelf een applicatie gemaakt die echt terug praat en tegen mij (of jou) vertelt hoe het met de lamp gesteld is. Is hij aan of uit? Welke kleur heeft de verlichting en is hij niet kapot? Onderstaande video toont een demonstratie van hoe het werkt.
Zelf zie ik heel veel nut in het gebruik van spraakopdrachten; geef een opdracht aan je smartphone of tablet en hij wordt direct uitgevoerd. Simpeler kan het haast niet en in het geval van ouderen en mensen met een beperking is dat ideaal. Ik zie hoe goed het werkt bij mijn eigen ouders: als zij iets zoeken via de Chrome-browser klikken ze op het microfoontje en spreken ze gewoon in wat ze willen zoeken. Hoe eenvoudiger, hoe beter. Bovenstaand voorbeeld van de Philips Hue-verlichting is ook maar een simpel principe. Dit zou ook kunnen worden toegepast in combinatie met diensten zoals die van Somfy, waarbij je complete scenario’s voor diverse situaties en woonruimtes kunt instellen.
Toegankelijkheid
Vreemd genoeg worden zaken als toegankelijkheid voor mensen met een beperking vaak vergeten bij het maken van applicaties, terwijl gehandicapten juist een nuttige doelgroep zijn. Het is begrijpelijk dat een applicatie toegankelijk maken misschien niet zo maar 1,2,3 gedaan is maar persoonlijk zakt de moed mij wel eens in de schoenen.
Gelukkig worden dit soort oplossingen wel steeds toegankelijker, mede doordat domotica door de ‘normale’ mens steeds vaker gebruikt wordt, waardoor de techniek goedkoper wordt. Momenteel kost een Philips Hue lamp nog 60,- euro per stuk maar over enkele jaren lachen we daar om. Ik denk dat over een jaar of tien dit soort zaken vrij standaard zijn in een doorsnee huis. Uit mijn omgeving hoor ik vaak hetzelfde geluid: ‘Dan worden we wel nóg luier.’ Is dit in de wereld van gehandicapten wel zo? Of geeft dit juist nieuwe kansen en mogelijkheden? Ik weet het antwoord wel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Wat een uitvinding weer!! Wat is het volgende???
Mooi artikel, fijn om te lezen. ??
Mooi artikel, ik werk op de ICT bij een gehandicapten stichting en zal dit wel even laten lezen. Dit bied veel mogelijkheden.
Fijn artikel Albert
Schitterend dat dit allemaal mogelijk is!
Mooi en duidelijk artikel Albert!
Echt geweldig dat dit allemaal kan
Ik gebruik ook spraakopdrachten met Tasker in combinatie met event ghost en mijn homeseer installatie. Ik kan de open haard aandoen met spraak. Alle lampen aan of uit. De mogelijkheden zijn eindeloos. Mijn kleine vindt het al normaal dat je tegen je telefoon praat om de lampen aan te doen.