Dit zijn de snelstgroeiende smartphonefabrikanten in Europa

Dit zijn de snelstgroeiende smartphonefabrikanten in Europa

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Europese smartphonemarkt lijkt grotendeels te zijn hersteld van de effecten van de COVID-19-pandemie. Wel wordt de verkoop nu beïnvloed door het aanhoudende chiptekort.

De omzet in het derde kwartaal van 2021 daalde slechts marginaal (-1%) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021 daalde de omzet daarentegen met 4%.

Drie smartphonemerken hadden een topjaar 

Volgens Jan Stryjak, Associate Director bij Counterpoint Research hebben Xiaomi, Apple en OPPO het afgelopen jaar een aanzienlijk marktaandeel gewonnen: "Xiaomi bleef groeien in de meeste Europese markten, terwijl OPPO marktaandeel won in West-Europa, geholpen door de recente fusie met OnePlus."

Apple kreeg ondertussen een boost door de lancering van de iPhone 13 tegen het einde van het derde kwartaal. De iPhone 12 werd begin Q4 2020 gelanceerd. Samsung behield zijn toppositie nadat het eerder dit jaar grotendeels was hersteld van zijn leveringsproblemen. Maar het marktaandeel van het Zuid-Koreaanse bedrijf slinkt nog wel. Volgens Stryjak heeft de populariteit van de Galaxy Z Flip 3 de daling enigszins kunnen remmen.

Dit zijn de snelstgroeiende smartphonefabrikanten in Europa

Snelstgroeiende merken in Europa

Realme is volgens Counterpoint een van de snelstgroeiende merken in Europa en heeft een plek veroverd in de top vijf. Realme verkoopt veel telefoons in Rusland, Spanje en Italië. Vivo groeit ook snel, zij het vanuit een kleinere basis, terwijl Motorola en Nokia een comeback maken. Honor heeft zijn vizier wederom op de Europese markt gericht in de hoop op een terugkeer. Het bedrijf heeft zich losgemaakt van Huawei en de Honor 50 en 50 Lite in Europa uitgebracht. Honor zocht tevens personeel in Nederland.

Gerelateerde artikelen

Het einde van het derde kwartaal verliep een beetje chaotisch voor Apple en Xiaomi. Xiaomi kreeg een grote klap in september vanwege een gebrek aan chipsets. Daarentegen was de lancering van de iPhone 13 voor Apple een groot succes. Ondanks dat de iPhone 13 tegen het einde van september in de verkoop ging, lijkt de telefoon populairder te zijn dan de iPhone 12 van vorig jaar. Als Apple de vraag kan bijhouden (wat in sommige markten een uitdaging lijkt te zijn), staat het bedrijf misschien wel voor een recordomzet te wachten in het vierde kwartaal.

Dit zijn de snelstgroeiende smartphonefabrikanten in Europa

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk