‘Dit zijn de eerste Huawei-telefoons die naar HarmonyOS overstappen’

‘Dit zijn de eerste Huawei-telefoons die naar HarmonyOS overstappen’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Twee jaar geleden werd het telecomlandschap opgeschud door een blokkade vanuit de VS: Huawei kwam op de zwarte lijst terecht, en mocht niet met Amerikaanse bedrijven werken aan nieuwe producten. Als reactie begon Huawei de ontwikkeling van zijn eigen OS, dat op ‘korte termijn’ naar Huawei-telefoons begint uit te rollen. Dit zijn de Huawei-telefoons die HarmonyOS als eerste ontvangen.

Android naar HarmonyOS

Huawei verloor door de plaatsing op de Amerikaanse Entity List alle samenwerkingsmogelijkheden met bedrijven als Google. Tijdens de transitieperiode was het voor Google toegestaan om Huawei op weg te helpen in het updateproces – wat betekende dat beveiligingsupdates volgens planning uitgerold werden.

Gerelateerde artikelen

Na het einde van de transitieperiode, werd het Google onmogelijk gemaakt om Huawei te helpen bij zijn updates. Dit betekende ook dat Huawei de ‘vroegtijdige toegang’ tot een beveiligings- of OS-update verloor. Updates konden daardoor pas worden uitgerold als Google de updatebestanden openbaar maakte.

Een onhoudbare situatie voor Huawei, dat bleek bij de update naar Android 11. Huawei besloot af te zien van het updaten van zijn telefoons naar Android 11 omdat het pas na de officiële uitrol toegang kreeg tot de code. In plaats daarvan maakte het bedrijf bekend zijn toestellen te willen voorzien van HarmonyOS, zijn eigen besturingssysteem dat vermoedelijk gebaseerd is op Android. Voor het einde van 2021 moeten in totaal 300 miljoen apparaten op HarmonyOS draaien; volgens Huawei moet dat een mix zijn van nieuwe en bestaande Huawei-apparaten.

‘Dit zijn de eerste Huawei-telefoons die naar HarmonyOS overstappen’

HarmonyOS-lancering

Voor bestaande apparaten geldt dat het updateproces op korte termijn van start gaat, blijkt uit informatie van bronnen uit de telecomindustrie. Huawei zou tijdens het lanceringevenement van de Huawei P50-serie, MatePad 2 Pro en Huawei Watch 3 meer informatie uit de doeken doen over zijn HarmonyOS-besturingssysteem. Onderdeel van deze informatie is dat de Huawei Mate 40, Mate 40 Pro, Mate 40 Pro+, Mate 40 RS, Mate X3 en de Huawei MatePad Pro als eerste de update naar het HarmonyOS-besturingssysteem zullen ontvangen.

Een video die eerder op Weibo verscheen, bevestigde de lancering van HarmonyOS tijdens het Huawei-evenement op 2 juni. Details over het besturingssysteem, zoals de apps die erop kunnen draaien, zijn schaars. Er verscheen recent wel een hands-on video waarin HarmonyOS werd vergeleken met EMUI. Buiten de notificatiebalk in Android, zijn de besturingssystemen vrijwel gelijk aan elkaar.

Welke Huawei-telefoons uiteindelijk voorzien zullen worden van HarmonyOS, is nog niet bekend. Ga jij de HarmonyOS-update installeren zodra deze toekomt op jouw Huawei-telefoon, of blijf je liever op Android rondhangen? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk