Android 13 komt eraan: dit zijn de 5 belangrijkste nieuwe functies

Android 13 komt eraan: dit zijn de 5 belangrijkste nieuwe functies

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Google heeft de eerste developer preview van Android 13 gelanceerd voor ontwikkelaars. Daarmee start het bedrijf de testperiode voor de nieuwe Androidversie. Deze ontwikkelaarsversie is voor ons van groot belang want we krijgen een eerste blik te zien van de volgende Androidversie, Android 13. We nemen de eerste nieuwe details met je door in dit artikel.

Android 13 developer preview

Google heeft donderdagavond zijn eerste ontwikkelaarsversie van Android 13 beschikbaar gesteld. Privacy en veiligheid staan in deze Androidversie centraal, meldt het bedrijf in een blogpost. Deze ontwikkelaarsversie is - zoals de naam al zegt - bestemd voor ontwikkelaars. Er zullen nog meer ontwikkelaarsversies volgen in de komende tijd, en daarna zal Google een publieke bèta lanceren waarmee nieuwsgierige consumenten aan de slag kunnen.

In Android 13 gaan we verder met enkele belangrijke thema's: privacy en beveiliging, evenals de productiviteit van ontwikkelaars. We zullen ook voortbouwen op enkele van de nieuwere updates die we in 12L hebben aangebracht om ontwikkelaars te helpen te profiteren van de 250+ miljoen Android-apparaten met groot scherm die momenteel worden uitgevoerd.

Google over Android 13

Nieuwe functies in Android 13

1. Nieuwe fotokiezer

Om te beginnen heeft Android 13 een nieuwe fotokiezer (en API's ervoor). Deze nieuwe fotokiezer moet ervoor zorgen dat de manier waarop foto’s en video’s gedeeld worden met apps van derden veiliger wordt: “Met de bestaande documentkiezer in Android kan een gebruiker specifieke documenten delen met een app, zonder dat die app toestemming nodig heeft om alle mediabestanden op het apparaat te bekijken.” De fotokiezer krijgt deze mogelijkheid nu ook, zo geeft Google aan.

Apps van derden kunnen deze API's gebruiken om toegang te krijgen tot de gedeelde foto's en video's zonder toestemming om alle mediabestanden op het apparaat te bekijken. Dit lijkt overigens veel op de manier hoe Apple omgaat met deze menus op de iPhone.

Android 13 komt eraan: dit zijn de 5 belangrijkste nieuwe functies

2. Nieuwe permissies voor wifi

Google stopt een nieuwe wifipermissie in Android 13. Deze permissie zorgt ervoor dat apps met wifi-apparaten verbinding kunnen maken zonder dat de locatie van het wifi-apparaat wordt gedeeld met deze apps. Er hoeft ook geen toestemming te worden gegeven hiervoor. Dit zorgt voor meer privacy voor de gebruiker aangezien bepaalde apps niet altijd hoeven te weten waar bijvoorbeeld een camera zich in huis bevindt.

3. Nieuwe tegels meteen aan de Snelle instellingen toevoegen

De Snelle instellingen, het menu dat je met een veeg van boven naar beneden tevoorschijn tovert, krijgt in Android 13 een handige functie. Apps die een tegel in de snelle instellingen aanbieden, kunnen nu de gebruiker vragen om direct zo'n tegel aan de Snelle instellingen toe te voegen. Nu moet zo'n tegel nog handmatig aan het Snelle Instellingen-scherm worden toegevoegd. Daarbij is het niet altijd meteen voor de gebruiker duidelijk dat er een nieuwe tegel beschikbaar is.

Gerelateerde artikelen

Android 13 komt eraan: dit zijn de 5 belangrijkste nieuwe functies

4. Nieuwe Material You-icoontjes voor alle apps

Met de komst van Android 12 maakten we kennis met Material You, het dynamische themasysteem dat je de kleuren van de interface van je telefoon in een keer laat aanpassen aan de kleuren van de wallpaper die je ingesteld hebt. Onder andere de klok, de widgets en de snelle instellingen nemen de kleuren van de wallpaper over. Dat geldt ook voor de Google-apps en andere apps die in de Play Store te vinden zijn. Je krijgt zo een meer uniform geheel, alleen was dat in de praktijk niet het geval. Er zijn vaak verschillende icoontjes te zien van apps die werken met Material You en apps die dat niet doen.

Met Android 13 wil Google hier verandering in brengen. Ontwikkelaars moeten nu een monochroom appicoontje aanleveren en een aanpassing in het XML-bestand doorvoeren. Deze app-pictogrammen zullen als eerste Pixeltelefoons te zien zijn, en komen daarna ook naar andere telefoons.

Android 13 komt eraan: dit zijn de 5 belangrijkste nieuwe functies

5. Talen per app instellen

We zagen deze nieuwe functie in Android 13 eerder al opduiken, de mogelijkheid om per app in te kunnen stellen in welke taal ze wordt weergegeven. Je kan bijvoorbeeld Chrome in de Duitse taal instellen en vervolgens uw WhatsApp in het Engels. Handig voor de mensen die meertalig zijn. Ontwikkelaars kunnen deze taalinstellingen met nieuwe API's voor hun app mogelijk maken.

Android 13-tijdlijn

Preview 1 van Android 13 is dus aangekondigd. Er zal nog een preview in maart volgen, dat is developer preview 2. In april schakelt Google over op iets stabielere bètaversies, waarvan er vier gepland staan. De laatste twee van die bètaversies zullen in het teken staan van Platform Stability. Dat betekent dat bij die versies al vaststaat hoe Android 13 omgaat met apps. Met deze definitieve codes kunnen ontwikkelaars hun apps dus helemaal klaarstomen voor de lancering van de stabiele versie van Android 13.

Android 13 komt eraan: dit zijn de 5 belangrijkste nieuwe functies

De belangrijkste lancering is uiteraard die van de stabiele versie van Android 13 voor Pixeltelefoons. Daarna gaan andere smartphonefabrikanten bezig met het communiceren van een tijdlijn voor de lancering van Android 13 voor hun telefoons. Wanneer dat is, maakt Google niet bekend. Hieronder vind je een overzicht van de data waarop Google in de voorgaande jaren de stabiele versies uitbracht. Enige consistentie is daar niet in aanwezig dus is het voorlopig speculeren.

Aan de slag met Android 13

Ben je app-ontwikkelaar of durf je het aan om met deze eerste developer preview van Android 13 op je Pixel aan de slag te gaan? Je kan dan aan de slag met de benodigde downloads en de instructies voor het flashen van de ROM op deze pagina. De Android 13 Developer Preview is beschikbaar voor de Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a (5G), Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Feedback kun je achterlaten in de Android Beta Feedback-app die met de preview meekomt.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk