Dit is Googles alternatief voor de CoronaCheck-app

Dit is Googles alternatief voor de CoronaCheck-app

Google heeft het mogelijk gemaakt om vaccinatiebewijzen voor COVID-19 rechtstreeks op Androidtelefoons op te slaan. Hierdoor kunnen de bewijzen meteen op de telefoon geraadpleegd worden zonder de tussenkomst van een andere app.

COVID Card op je Android

Google noemt het COVID Card en heeft hiervoor zijn Passes API aangepast. Vanaf vandaag hebben ontwikkelaars van zorgorganisaties, overheidsinstanties en andere betrokkenen toegang tot deze API. Zij kunnen dan een eigen variant van de COVID Card maken. Dat meldt de zoekgigant op het Google Developers-blog.

Zo werkt de COVID Card

Zodra je de digitale versie van de COVID Card op je Androidapparaat hebt opgeslagen, kan je deze openen via een snelkoppeling op het startscherm. Dat kan ook als je geen of een slechte internetverbinding hebt. De telefoon moet minimaal Android 5.0 Lollipop hebben en voorzien zijn van een Play Protect-certificering. De COVID Card maakt onderdeel uit van Google Pay, maar het is niet nodig op de Google Pay-app op je telefoon geïnstalleerd te hebben.

Dit is Googles alternatief voor de CoronaCheck-app
COVID Card in Australië

Hoe veilig is de COVID Card?

Je zal misschien meteen je vraagtekens stellen bij de mogelijke privacykwesties. Google wil in ieder geval gebruikers verzekeren dat ze geen kopieën van de vaccin- en/of testinformatie in de cloud bewaren. De gevoelige gegevens staan dus alleen op je telefoon, en je kan ze ook op elk gewenst moment weer verwijderen. Google belooft tevens dat het de gegevens niet deelt met derden of en ook niet gebruikt voor gerichte advertenties. Nog een voorwaarde om gebruik van de COVID Card te maken, is het hebben van een beveiliging voor het vergrendelscherm. Op deze manier kan niet zo maar iemand je telefoon pakken en het vaccinatiebewijs bekijken.

Waar is de COVID Card beschikbaar?

Google werkte al deze mogelijkheid in samenwerking met de Australische overheid. Australiërs kunnen al hun vaccinatiebewijs rechtstreeks op hun Android-telefoon raadplegen. Google stelt de API nu open voor instanties in de Verenigde Staten, en geeft aan dat andere landen zullen volgen. Wanneer dat precies is, maakt de zoekgigant niet bekend. In Nederland en België vervullen de CoronaCheck-app en de CovidSafeBE-app nu deze rol.

Wat vinden jullie van deze COVID Card? Zouden jullie het gebruiken als het hier beschikbaar was? Laat het ons weten in de reacties onder het artikel.

Google Pay
Google Pay is de betaaldienst van Google. Met de app kun je in winkels en online betalen door middel van je smartphone. Je kunt je betaalpassen en creditcards koppel ..

Meer info

CoronaCheck
Met de CoronaCheck-app kunt je een coronabewijs maken. Dit is een QR-code op basis van een test, herstel of vaccinatie. Je krijgt twee QR-codes: een Nederlandse QR-c ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties