Deze snelle MediaTek-processor komt naar midrange smartphones

Deze snelle MediaTek-processor komt naar midrange smartphones

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

MediaTek heeft een nieuwe midrange-processor aangekondigd met enkele high-end specificaties. De Dimensity 7200-chip wordt dus een chip die we voornamelijk in midrange smartphones terug gaan vinden. Toch heeft deze processor een aantal kenmerken die we alleen kennen van veel duurdere chipsets.

Bakkers klaar, bakken maar

Het valt op dat de nieuwe midrange Dimensity 7200-chip van MediaTek op een 4nm bakproces gebakken is. Dit zie je normaliter alleen bij high-end chipsets. Maar wat betekent een 4nm bakproces precies?

Het is je misschien wel opgevallen dat als wij over processoren schrijven, het aantal millimeters vaak aan bod komt. We schrijven dan bijvoorbeeld dat een bepaalde chipset op een 4nm-proces gebakken is. Maar wat betekent dit? In het kort zegt dit iets over hoe klein de chip is. 4nm staat dan voor het formaat van het kleinste onderdeel op een processor. In het algemeen geldt: hoe kleiner dit is, des te efficiënter die werkt.

Er is namelijk minder verlies van energie. Zie het als een soort rechte weg waardoor stroom moet. Hoe korter die weg is, hoe minder warmte - en dus energie - er kan ontsnappen. Zo’n kort bakproces kost echter meer geld en hierdoor zien we chipsets met 4nm vaak alleen in duurdere high-end smartphones. Andere midrange-chipsets maken tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik van een 8nm of 6nm bakproces.

Deze snelle MediaTek-processor komt naar midrange smartphones

MediaTek Dimensity 7200-chip. Beeld: MediaTek

Dimensity 7200-chip kenmerken

Naast het feit dus dat de Dimensity 7200-chip gebakken is op een 4nm procedé beschikt de chip over acht kernen. Het gaat om twee snelle Cortex 715-kernen en zes zuinigere Cortex 510-kernen. De processor ondersteunt 200 MP foto's, 4K HDR-video-opname en Full HD+ schermen met een verversingssnelheid tot 144 Hz. De processor wordt geproduceerd door TSMC.

We verwachten de chip in het eerste kwartaal van dit jaar in verschillende midrange-smartphones tegen te gaan komen. Over welke smartphones het precies gaat is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk