Deze 5 functies hopen we in Android 13 te zien

Deze 5 functies hopen we in Android 13 te zien

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Android 13 is nog lang niet uit, maar toch zijn er al meerdere functies gelekt. In de nieuwe Androidversie, die waarschijnlijk pas in oktober van dit jaar wordt uitgerold, zijn in de ontwikkelingsfase namelijk vijf nieuwe functionaliteiten gespot. Dit zijn vijf nieuwe functies die we hopelijk in Android 13 te zien krijgen.

Android 13?

In dit artikel bespreken we een aantal functies die Android 13 vermoedelijk zal krijgen. Ongeveer een maand nadat we met de eerste geruchten en functionaliteiten van Android 13 kwamen, zijn er nu namelijk nieuwe zaken aan het licht gekomen. Google komt niet zelf met uitgewerkte renders of voorbeelden van wat we kunnen verwachten. Daarentegen heeft Android Police wel beelden in handen die zij, dankzij een build, hebben verkregen. Het zijn functies die nog in de ontwikkelingsfase zitten en die dus nog aangepast kunnen worden.

Op dit moment wachten vele Android-telefoons nog de update naar Android 12 krijgen. Desondanks zetten we de functies van Android 13 alvast voor je op een rijtje. Of en wanneer jouw toestel de Android 12 update kan verwachten, vind je overigens in dit artikel.

Deze 5 functies hopen we in Android 13 te zien

1. QR-code scannen vanuit vergrendelscherm

Gebruikers van Android 13 zullen op het vergrendelscherm een optie te zien krijgen om direct een QR-code te scannen. Daarnaast zal de functie ook in notificatiebalk moeten verschijnen. Het scannen van een QR-code kan op dit moment natuurlijk al gemakkelijk door de camera-app te openen vanuit het vergrendelscherm of door twee keer op de aan/uit-knop te drukken. Er zijn echter smartphones waarvan de camera-app niet in staat is om QR-codes te scannen. Deze functie is dus voornamelijk voor deze telefoons geschikt. De verwachting is dat Google een speciale app zal bouwen voor het scannen van de QR-codes, hier is verder echter nog niets over bekend.

Google lijkt de functie te willen inbouwen omdat we de QR-code de laatste tijd enorm veel hebben gebruikt en waarschijnlijk ook nog gaan gebruiken. Het bedrijf is op zoek naar een functie die het gebruik van de codes nog gemakkelijker kan maken.

Screenshots waarin je de QR-code functies ziet. Bron: Androidpolice

Screenshots waarin je de QR-code functies ziet. Bron: Androidpolice

2. Sneller wisselen van gebruikersprofiel

Als we dan op het vergrendelscherm blijven, gebruikers in Android 13 zouden hier ook makkelijk van gebruikersprofiel kunnen veranderen. Meerdere gebruikers van één smartphone hebben hier voornamelijk baat bij. Maar de functie zorgt er ook voor dat je gemakkelijker kan switchen tussen bijvoorbeeld je werk of persoonlijk profiel of tussen ouder- en kind-profielen.

Google maakte het in een update al mogelijk om sneller te switchen van profiel in bijvoorbeeld Google Drive, Google Maps en Google Agenda. Je kan in deze apps met je vinger namelijk snel over je profielicoon (rechtsboven) vegen om van account te wisselen. Deze trend zet Google dus waarschijnlijk voort en met de nieuwe functie zal je in het algemeen eenvoudiger kunnen switchen tussen je Google-accounts.

Gerelateerde artikelen

3. Google Assistent oproepen

Sinds Android 10 is het mogelijk om gestures te gebruiken via de navigatiebalk. Dit verving destijds de drie traditionele navigatieknoppen, al is er nog steeds de optie op die te gebruiken. Mensen die er voor kiezen om de drie navigatiekoppen te gebruiken ergerden zich echter aan het feit dat bij het lang indrukken van de homeknop, de Google Asssistent werd geactiveerd. Vanaf Android 13 zal het mogelijk moeten worden om dit uit te schakelen.

Deze 5 functies hopen we in Android 13 te zien

4. Taal per app instellen

Eerder kwamen we al met nieuws dat je in Android 13 per app een aparte taal kan instellen. Zo kun je straks bijvoorbeeld WhatsApp in het Engels instellen en Twitter in het Duits. Nu is er naar buiten gekomen dat je dit kan wijzigingen via het systeemmenu onder de selectie 'talen' en vervolgens onder het kopje ‘app-talen’.

Taal instellen per app. Bron: Android Police

Taal instellen per app. Bron: Android Police

5. Verplaatsen van media

Tenslotte zou Android 13 een functie zou moet krijgen die het mogelijk maakt om media snel en gemakkelijk over te kunnen zetten tussen verschillende apparaten. Wanneer je bijvoorbeeld met je telefoon dichtbij een Nest Mini of Chromecast komt, dan moet er een notificatie verschijnen waarin je gemakkelijk audio, video of andere media kan laten afspelen via het desbetreffende apparaat. Denk hierbij een beetje aan de functie die veel bluetooth-oordopjes hebben. Wanneer je het doosje opent, worden de oortjes direct verbonden met je telefoon. Hier moet het naar alle waarschijnlijkheid op gaan lijken.

Google zou ook een functie inbouwen die je gaat vertellen dat er een media-apparaat bij jou in de buurt is. Vervolgens zal het je vertellen om dichterbij te komen en zal je de mogelijkheid krijgen om media over te dragen naar het apparaat.

Wat vind jij van de nieuwe geruchten omtrent Android 13 en welke functie spreekt jou het meeste aan? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk