Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Z Flip

 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

De Samsung Galaxy S: De eerste indruk

· 02 juli 2010

Het nieuwe paradepaardje van Samsung is natuurlijk de Galaxy S. Ondanks zijn iPhone-esque uiterlijk (en innerlijk!) is het toch echt een top Androidtoestel. Samsung heeft voor ongeveer alles het beste en het nieuwste gekozen om in dit toestel te stoppen. Dat merkt je echt als je met dit toestel werkt.

Layout

Het toestel heeft een iets andere layout dan de meeste Androidtoestellen. Onder in het midden zit de home knop, links de menuknop en rechts de terugknop. Aan de rechterkant van het toestel is de powerknop te vinden en bovenaan zit achter een schuifklepje de micro-usb aansluiting. Dankzij deze layout is het in het begin zeker wat onwennig om het toestel aan te zetten, maar gelukkig went het snel. Het toestel is jammer genoeg gemaakt met wel erg veel plastic, wat zeker als je van de HTC Legend afkomt toch een beetje jammer is. Door het plastic voelt ie wat goedkoop aan, dit is echter alleen totdat je hem aanzet!

Scherm

Als je de Galaxy S aan zet valt het prachtige scherm meteen op. De kleuren worden er bijzonder helder op weergeven en het zwart is ook echt diepzwart. Dankzij het 4 inch scherm is eigenlijk alles leuk om te doen op het scherm. De 0.8 inch extra (ik gebruik ook een HTC Legend) zorgen er echt voor dat het internetten veel fijner is. De WVGA resolutie zorgt er ook voor dat alles lekker scherp wordt weergeven en er veel tekst op één pagina past. De Galaxy S heeft met zijn Super AMOLED scherm zeker weer een pareltje op de markt gezet. Ook is het een van de eerste Androidtoestel dat echt multitouch heeft en niet dual touch. Bij dual touch kan het scherm 2 punten tegelijk onderscheiden. Maar alleen relatief van elkaar, deze techniek zit in (bijna) alle Android toestel tot nu toe. Het scherm heeft er dan moeite mee als de 2 punten op een horizontale of verticale lijn liggen. De driver kan dan niet precies zeggen waar beide punten zich bevinden. Zie ook dit filmpje van Frandroid:
httpv://www.youtube.com/watch?v=hVlsRCMltDg
Dit merk je direct als je spelletjes speelt met een emulator of als je multitouch pong speelt. Het werkt gewoon perfect, als je je notification bar naar beneden sleept dan kan je zoveel vingers als je wil op het scherm stoppen maar hij verplaatst zich alleen als je die ene vinger versleept!

Interne hardware

De Galaxy S heeft bijna dezelfde processor als de iPhone 4. De Hummingbird processor scheelt op een paar punten van de iPhone processor, echter is het zo dat qua pure rekenkracht de processors niet veel uit elkaar liggen. Samsung claimt dat de GPU van de Hummingbird tot 3 keer zo snel is als "the leading competition" (waarschijnlijk de Snapdragon). Voor een verdere vergelijking tussen de processors kan je op de blog van Electro Freak kijken. Ook heeft de Galaxy S een 6 axis gyroscope. Op die manier kan de Galaxy S elke beweging van het toestel exact volgen. Zelfs rotaties rond alle assen worden nauwkeurig gedetecteerd. Spijtig genoeg is het niet heel waarschijnlijk dat hier veel mee gedaan gaat worden doo developers omdat de Galaxy S niet het enige Androidtoestel is, maar tot nu toe wel de enige met deze hardware. En ondanks de gyroscope lijkt het erop dat Galaxy S niet zo goed is in zijn oriëntatie bepalen, het wisselen van landscape/portrait gaat erg soepel. Maar in Google Skymap lijkt het wel alsof het toestel af en toe maar gokt welke kant er op wordt gekeken.

Software

Samsung heeft de Galaxy S zijn Touchwiz-software meegegeven. Jammer genoeg is deze niet heel snel en lijkt hij erg veel op de homescreen van iPhones. De launcher laat zich gelukkig wel erg makkelijk aanpassen en extra homescreens zijn zo toegevoegd. Maar je kan natuurlijk ook een andere launcher installeren als je dat liever hebt. Het lockscreen is te unlocken door in een willekeurige richting te slepen en geeft een overzicht van gemiste oproepen en smsjes. Deze kunnen direct geopend worden door het puzzelstukje naar een bepaalde plaats te slepen. De firmware lijkt nog niet helemaal perfect te zijn. Het gebeurt regelmatig dat het toestel ineens 1 à 2 seconden niet reageert. Op dat moment kun je doen wat je wilt maar er gebeurt gewoon niks. Er is echter wel een oplossing voor dit probleem. Of eigenlijk meer een soort van hack. Als je dit wilt wagen moet je even op het MoDaCo forum kijken. Gelukkig worden de momenten van traagheid overschaduwt door de brute snelheid van de Galaxy S. Het scrollen door menu's gaat erg soepel, het spelen van spelletjes super vloeiend en SNES-spellen (met een emulator zoals snesoid of supergnes) spelen gaat zonder problemen. De Market is niet zo snel, om je eigen downloads te zien ben je zo 10 seconden verder. Waar dit aan ligt is niet helemaal bekend, Paul O'Brien van MoDaCo heeft al aangegeven dat hij een fix heeft, echter lijkt deze niet op alle toestellen te werken.

Updates

Samsung staat niet bepaald bekend om zijn goede support van al uitgebrachte toestellen. De Galaxy en Behold lijken snel nadat ze zijn uitgebracht vergeten door Samsung. Echter heeft Samsung al bevestigd dat de Galaxy S (en alle varianten hierop) FroYo gaan krijgen. Een datum is jammer genoeg nog niet bekend.

Custom Roms

Veel Androidgebruikers zijn niet tevreden voordat hun toestel root-toegang heeft en custom roms kan draaien. De Galaxy S is al geroot en er zullen waarschijnlijk zeer snel custom roms gaan verschijnen. Onder andere Paul O Brien heeft de Galaxy S en heeft zelfs op zijn MoDaCo forum de Galaxy S kitchen al gereed. Met die kitchen kan je je eigen rom samenstellen met de onderdelen die jij zelf wilt.

Screenshots!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (50)
Bezig met laden van reacties...