De eerste generatie Chromecast uit 2013 wordt niet meer ondersteund

De eerste generatie Chromecast uit 2013 wordt niet meer ondersteund

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Google is gestopt met het ondersteunen van de Chromecast uit 2013. Deze eerste generatie Chromecast krijgt dus geen updates meer, waardoor de veiligheid van het apparaat op losse schroeven komt te staan.

Google Chromecast

Googles Chromecast heeft maar liefst tien jaar updates gehad, maar die kwamen niet heel vaak. De laatste firmware-versie (1.36.159268) dateert uit november 2022 en daarvoor was er jarenlang geen firmware-update. Het is dus niet zo dat Google constant maar allemaal updates uitgaf voor het apparaat, maar het deed wel het broodnodige om de te zorgen dat de gadget goed en wel ondersteund was.

Aan dat tijdperk komt nu een einde: de veiligheid van de Chromecast uit 2013 komt in het geding nu er geen updates meer voor het apparaat worden uitgegeven. Natuurlijk is het altijd jammer als dat gebeurt, maar tien jaar is indrukwekkend, zeker voor een apparaatje dat slechts een paar tientjes kost.

Gerelateerde artikelen

Geen ondersteuning meer

Google schrijft over het stoppen van de ondersteuning: “De ondersteuning voor Chromecast (1e generatie) is beëindigd, wat betekent dat deze apparaten geen software- of beveiligingsupdates meer ontvangen en dat Google er geen technische ondersteuning voor biedt. Gebruikers kunnen een prestatievermindering merken.”

De eerste generatie Chromecast zag er heel anders uit dan hoe we het apparaatje nu kennen. Toen was het vooral een soort USB-stick, zwart met daarop de letters Chrome plus het logo geprint. Het apparaatje bood 512 MB werkgeheugen en 2 GB opslaggeheugen. Twee jaar later verscheen de Chromecast die meer op een schijf leek, met daarna de Ultra Chromecast met nadruk op audio in 2016 en in 2018 de derde generatie Chromecast, die het design heeft zoals we dat nu kennen. Inmiddels heeft het apparaat Google TV erop, waardoor het minder Cast is geworden.

Leuk detail: het modelnummer van Chromecast uit 2013 was H2G2-42, een knipoogje naar The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (antwoord op de ultieme vraag van leven, het universum en alles). Had jij hem? Of heb jij hem? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk