'De accu van telefoons verslijt niet meer dankzij deze technologie'

'De accu van telefoons verslijt niet meer dankzij deze technologie'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Japanse wetenschappers hebben een nieuw materiaal ontdekt dat ervoor zorgt dat de accucapaciteit van telefoons in de eerste vijf jaar van gebruik niet of nauwelijks vermindert door slijtage. Het kan de duurzaamheid van telefoons erg ten goede komen.

Duurzame accu's

Voor moderne telefoons blijft de accu de achilleshiel bij uitstek. Niet alleen omdat we onze telefoons graag veel langer met één oplaadbeurt willen gebruiken, maar ook omdat dat accu het onderdeel is dat onvermijdelijk na enkele jaren verslijt. Telefoons hebben na twee jaar een minder grote capaciteit dan voordien, en ook de spanning van de accu kan tekort schieten, waardoor telefoons onbedoeld afsluiten.

Wel, zo "onvermijdelijk" lijkt slijtage aan de accu dan toch niet te zijn, dat stellen Japanse onderzoekers in een recent onderzoeksrapport. De slijtage van lithium-ion-batterijen is te wijten aan het bindmateriaal dat wordt gebruikt, en wetenschappers van het Japan Advanced Institute of Science and Technology (JAIST) hebben een nieuw materiaal ontwikkeld dat ervoor zorgt dat batterijen 95 procent van hun oorspronkelijk capaciteit behouden in de eerste vijf jaar. Het materiaal dat ze voorstellen heet 'Bis-imino-acenaphthenequinone-Paraphenylene', of kortweg 'BP'.

'De accu van telefoons verslijt niet meer dankzij deze technologie'

De nieuwe ontwikkeling moet een vooruitgang zijn ten opzichte van het huidige omhulsel van batterijen, Polyvinylidene Fluoride (PVDF). Dat laat toe dat accu's na 500 keer opladen tot 35 procent van hun originele capaciteit kwijt zijn.

Realistisch vooruitzicht?

Het nieuwe BP-materiaal kan niet alleen gebruikt worden voor de batterijen van smartphones, maar ook voor de accu's van elektrische auto's, laptops en andere producten.

Gerelateerde artikelen

Eerder maakte een expert op het vlak van accutechnologie bij OPPO al bekend bij Androidworld dat we niet moeten wachten op een revolutionaire nieuwe batterij die een veel grotere lading heeft. Het is daarom misschien een meer realistisch vooruitzicht dat onze huidige lithium-ion batterijen straks langer meegaan.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk