Daydream Euphrates: meekijken via Chromecast en rijkere beelden

Daydream Euphrates: meekijken via Chromecast en rijkere beelden

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Daydream Euphrates - cast-ondersteuning

Tijdens de Google Keynote van Google I/O 2017 zagen we dat er gewerkt wordt aan losse Daydream-brillen. Deze virtual reality-brillen hebben een eigen scherm, processor, geheugen en sensoren en hebben dan ook geen smartphone of computer nodig om virtual reality-content te hoeven laten zien. De eerste twee losse Daydream-apparaten zullen gemaakt worden door HTC en Lenovo.

Na de keynote hoorden we echter dat dit nog niet alles was: Google heeft namelijk een grote update voor Daydream op het program staan. Het gaat om Daydream 2.0, met de werknaam Euphrates. Deze update brengt onder andere de mogelijkheid om beelden te delen met andere via een Chromecast of Android TV-apparaat. Zo kunnen andere op een televisie meekijken wat je doet in virtual reality, wat het direct een socialere ervaring maakt.

Een andere verbetering is dat het mogelijk wordt om notificaties te bekijken in virtual reality. Zo krijg je een mini-launcher met notificatiebalk die in 2D op in de virtual reality-ruimte geprojecteerd wordt. Vanuit dit virtuele notificatieschermpje kun je ook de cast-mogelijkheden starten.

Seurat - impuls voor mobiele virtual reality-graphics

Ondanks dat mobiele processoren en grafische chips steeds krachtiger worden, is het een flinke uitdaging om hogeresolutiebeelden weer te geven in een virtual reality-headset, zeker als de omgevingen niet statisch zijn en zich aanpassen aan bewegingen en acties van de gebruiker.

Google heeft nu een nieuwe techniek ontwikkeld die 'high-fidelity'-beelden bij virtual reality kan weergeven op smartphones. Door slimme trucs toe te passen zien de beelden er volgens Google net zo goed of beter uit als op de desktop, terwijl deze gerenderd worden op een mobiele grafische chip.

In de onderstaande video zien we een demo van Seurat gemaakt in samenwerking met ILMxLAB, een onderdeel van LucasArts. De video laat medewerkers van ILMxLAB aan het woord en laat beelden zien van een virtueel Star Wars-ruimtestation gemaakt met de Seurat-techniek.

Aankomende apparaten

We verwachten dit jaar twee stand-alone brillen voor Daydream, één van HTC (Vive) en één van Lenovo. Daarnaast zullen er volgens Google dit jaar verschillende smartphones uitkomen met ondersteuning voor Daydream. Het gaat in ieder geval om apparaten van LG, Motorola en ASUS.

Google stelt hoge eisen aan de processorkracht en het scherm van smartphones als deze Daydream-ondersteuning willen bieden en dat is dan ook een van de redenen dat er slechts een paar ondersteunde apparaten zijn. De schermeisen zijn zelfs zo streng dat momenteel alleen (AM)OLED-toestellen in aanmerking komen. Samsung gebruikt zijn AMOLED-schermen in zijn vlaggenschepen, maar heeft met de Gear VR een eigen virtual reality-platform voor smartphones. Daarom was het een verrassende aankondiging dat Google aangaf dat de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ deze zomer ondersteuning voor Daydream krijgen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk