Dating-app Tinder hoeft voorlopig betaalsysteem in de Play Store niet te gebruiken

Dating-app Tinder hoeft voorlopig betaalsysteem in de Play Store niet te gebruiken

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Google heeft inzake Googles betaalsysteem in de Play Store een tussentijdse overeenkomst bereikt met Match Group, de maker van de datingapps als Tinder, Hinge en OkCupid. Hierdoor mag het bedrijf voor deze apps voorlopig zijn eigen eigen betaalsystemen blijven hanteren.

Tijdelijk eigen betaalsysteem gebruiken

Match Group meldt dit op zijn website. Eerder deze maand diende Match Group een klacht in tegen Google. Het bedrijf gaf aan dat Google "de markt voor het distribueren van apps illegaal heeft gemonopoliseerd" door app-ontwikkelaars vanaf 1 juni te verplichten het betaalsysteem van Google te gebruiken. Vervolgens pakt Google bij grote ontwikkelaars tot 30 procent commissie op de omzet die ze verdienen met de verkoop van digitale goederen in de Play Store. Match Group heeft om dezelfde redenen Apple ook aangeklaagd.

Gerelateerde artikelen

Match Group kan nu tot en met juli 2023 gebruik maken van hun eigen betaalsysteem. Google zal per 1 juni de datingapps niet blokkeren en updates voor de apps kunnen gewoon doorgang vinden. In juli volgend jaar zullen beide bedrijven voor de rechter verschijnen. Google gaat in de tussentijd juridische stappen ondernemen tegen het bedrijf wegens vermeende schending van de distributieovereenkomst voor Google Play voor ontwikkelaars.

Klanten kunnen dus via een creditcard betalen voor de apps. Match Group moet daarentegen wel een vergoeding aan Google betalen. In de tussentijdse overeenkomst staat dat het bedrijf tot maximaal 40 miljoen dollar aan Google verschuldigd is voor de inkomsten die via de eigen betaalmethode worden gegenereerd.

Gerelateerde artikelen

Google test alternatief betaalsysteem

Google test momenteel al een systeem waarbij gebruikers in apps buiten de Play Store om betalingen kunnen doen. Op die manier hoeven ontwikkelaars niet langer deel van de omzet uit in-app aankopen af te staan aan Google. Spotify doet mee aan dit experiment. Het is niet duidelijk of de test in de toekomst wordt uitgebreid.

Wat vind jij van deze aanklachten richting Google? Vind je dat Google een ten onrechte een monopolypositie heeft bemachtigd? Of moeten ontwikkelaars die gebruik maken van Google Play gewoon betalen voor de diensten die ze van Google afnemen? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk