CyanogenMod gaat met 7 miljoen dollar een beter Android maken

CyanogenMod gaat met 7 miljoen dollar een beter Android maken

CyanogenMod

Het begon allemaal met ontwikkelaar Steve Kondik, die onder zijn nickname Cyanogen een paar kleine aanpassingen had gedaan aan de systeemsoftware van zijn T-Mobile G1, het eerste officiële Androidtoestel. Dit was al in mei van 2009, toen Android nog echt in zijn kinderschoenen stond. Zelf had ik dat toestel ook al een half jaartje in huis (nou ja, de ontwikkelaarsversie van het toestel, de Android Dev Phone 1) en was er geïnteresseerd in de aanpassingen van CyanogenMod. Daarvoor domineerde een ontwikkelaar met de nickname JesusFreke nog de 'ontwikkelaars-scene'.

De eerste custom ROM (niet-officiële systeemsoftwareversie) van CyanogenMod werd een groot succes en dat leidde er toe dat Kondik steeds dieper in deze wereld gezogen werd. Uiteindelijk werd CyanogenMod een enorm project met vele vrijwilligers die onder andere code aan het open source-project toevoegden.

Groot

CyanogenMod is blijkbaar net zo groot als Windows Phone, want het heeft zo ongeveer 8 miljoen gebruikers. Sterker nog, dat zijn dan alleen de gebruikers die toestemming geven aan CyanogenMod om hun gebruiksdata te delen. Het werkelijke aantal zal waarschijnlijk hoger liggen.

CyanogenMod is onder andere geliefd om het feit dat de zogenaamde bloatware van de diverse merken verwijderd is. Providers en fabrikanten leveren applicaties met hun toestellen mee die door veel gebruikers nooit gebruikt worden.

Daarnaast ondersteunen de verschillende versies van CyanogenMod toestellen die niet meer geüpdatet worden door de fabrikant zelf en op deze manier kunnen gebruikers toch genieten van nieuwe Androidversies. Daarnaast zat CyanogenMod altijd erg dicht bij standaard Android, in tegenstelling tot de systeemsoftware van veel fabrikanten.

Nieuwe koers

Had CyanogenMod voorheen nog als doel de standaardversie van Android beter te maken en beschikbaar te maken voor veel toestellen, werd die koers het laatste jaar steeds meer losgelaten. Ja, CyanogenMod blijft nog wel breed inzetbaar, maar er werd wel steeds meer afgeweken van standaard Android.

Het laatste jaar heeft Cyanogen een eigen camera-applicatie en een eigen messengersysteem gebouwd dat veel veiliger moet dan applicaties als WhatsApp.

Missie

Steve Kondik vindt de ervaring op Android 'crappy' en is ervan overtuigd dat hij een veel vriendelijker systeem kan ontwerpen. Dat systeem zal overigens wel Android als basis hebben en het is niet de eerste keer dat Android als basis wordt gebruikt voor een eigen besturingssysteem. Ook de Kindle-tablets van Amazon draaien op een eigen systeem dat gebaseerd is op Android.

De 7 miljoen dollar die verschillende investeerders in het bedrijf steken, zal gebruikt worden om twee teams van in totaal 17 ontwikkelaars aan het werk te zetten en te houden. Deze mensen gaan CyanogenMod ombouwen tot een volwaardig besturingssysteem dat onder andere samen met een hardware-partner uitgebracht zal worden.

Je leest het goed, men zal de komende weken tot maand bekend maken welk bedrijf de telefoons van CyanogenMod gaat maken. Ook zal er waarschijnlijk een andere naam gekozen worden voor het bedrijf omdat de helft van de gebruikers het woord Cyanogen niet uit kan spreken.

kantoor

Ook zal het installeren van Cyanogen, dat gewoon beschikbaar komt voor andere Androidtoestellen, een stuk makkelijker worden. Momenteel moet je nog een waslijst van stappen doorlopen met de kans dat je toestel verandert in een boekensteun. Er zou worden gewerkt aan een installatie-app. Volgens het weblog van CyanogenMod gaat het om een applicatie die in de Google Play Store zal verschijnen, maar volgens The Verge gaat het om een Windows-applicatie. Gegeven de screenshots die op de website van CyanogenMod te vinden zijn, klopt dat laatste.

Met het installatieprogramma hoef je geen technische kennis meer te hebben om deze custom ROM te installeren.

CyanogenMod Installer

Concurrentie en Google

Het is duidelijk dat het Steve Kondik geen grapjes maakt en echt wil gaan concurreren met BlackBerry en Windows en het derde besturingssysteem wil worden, na Android en iOS. Dat wil het team vooral doen door een systeem te bouwen dat gemaakt is om dingen voor elkaar te krijgen. De opvatting van Cyanogen is dat smartphones en tablets tegenwoordig alleen gemaakt worden om er geld mee te verdienen en daarbij staat de gebruiker niet voorop.

De grote vraag is nu wat Google zal gaan doen. Aangezien Android open source-software is met een redelijk soepele licentie, mag CyanogenMod zelf een versie van Android uitbrengen. Het bedrijf zal echter in zijn systeemsoftware niet zomaar gebruik kunnen maken van Google-diensten als de Play Store, Gmail en Google Maps. Daar dienen bedrijven namelijk een licentie voor de Google-applicaties voor te hebben. CyanogenMod voldoet wel aan de belangrijkste voorwaarde om deze applicaties te mogen gebruiken: de systeemsoftwareversie kan zonder problemen aan de compatibiliteitseisen voldoen.

In het verleden heeft Kondik wat problemen gehad met Google toen hij, zonder toestemming, de Google-applicaties met CyanogenMod meeleverde. Sinds die tijd doet hij dat niet meer, maar die applicaties worden over het algemeen op een andere manier wel geïnstalleerd. Zonder deze applicaties en vooral de Google Play Store wordt deze speciale variant op Android wel erg kaal. Daarnaast zijn steeds meer applicaties afhankelijk van Google Play services, een speciale applicatie die er voor zorgt dat toestellen die draaien op oudere Androidversies toch nog gebruik kunnen maken van nieuwe functies. Wanneer ontwikkelaars deze functies niet zouden kunnen gebruiken op CyanogenMod-toestellen, zou dit tot nieuwe fragmentatie in de Androidmarkt kunnen zorgen. Waarschijnlijk zal CyanogenMod overigens, net als fabrikanten die de Play Store meeleveren, moeten betalen voor de licentie op de Google-applicaties.

Google heeft tot nu toe nooit toegang tot de Google Play Store en andere Google-diensten geweigerd aan toestellen die draaien op een niet-gelicenseerde Androidversie, maar heeft die mogelijkheid wel. Nu zou dit wel eens kunnen gaan gebeuren, zeker als de softwareversies van CyanogenMod en de officiële versie van Android te ver uit elkaar komen te liggen. Wanneer CyanogenMod aan de compatibiliteitseisen blijft voldoen zou dit nog wel eens mee kunnen vallen. Google heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

Geld verdienen

Hoe men precies geld wil gaan verdienen met het eigen systeem is nog niet helemaal duidelijk. De gedachte is: zolang we maar een top-systeem ontwerpen met applicaties die de gebruiker centraal stellen dan komen de verdienmodellen vanzelf wel. Dat geeft benadrukt Koushik Dutta van CyanogenMod nog eens in een vraagsessie op Reddit.

Voor wie meer wil weten over de plannen van Steve Kondik en zijn kornuiten, je kunt hier op Reddit zelf ook vragen stellen aan de kopstukken van het bedrijf.

Lees meer over:
MIPS

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties