Handelsoorlog China en VS
Tussen China en de Verenigde Staten woedt sinds vorig jaar een handelsoorlog. De Verenigde Staten beschuldigt China van oneerlijke concurrentie met Amerikaanse bedrijven en het verhoogde daarom de belastingen op Chinese importgoederen, waarna China hetzelfde deed. De twee wereldmachten hebben nu een akkoord bereikt over het geleidelijk afbouwen van de verhoogde tarieven, dat schrijft Bloomberg.
[readmore articles="203265"]
Het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten is onlosmakelijk verbonden met de sancties die de Verenigde Staten op Huawei laat rusten. Op 19 mei legde de Verenigde Staten Amerikaanse bedrijven een handelsverbod op waardoor Huawei ook zijn Android-licentie kwijtraakte.
Huawei trachtte zijn gebruikers gerust te stellen op sociale toen het handelsverbod van kracht ging
Officieel plaatste de VS de Chinese gigant op zijn zwarte lijst, de zogenaamde entity list, omwille van aanwijzingen die er zouden zijn, dat Huawei spioneert in naam van de Chinese overheid. Al maakte president Donald Trump anderzijds wel duidelijk dat een oplossing voor Huawei deel zou kunnen uitmaken van een handelsdeal met China. Wat erop wijst dat de Verenigde Staten de fabrikant van smartphones en netwerkapparatuur gebruikt als een drukkingsmiddel.
Positieve gevolgen voor Huawei
Voorlopig ontbreken er nog details over het akkoord tussen de twee grootmachten, maar de positieve effecten op de beurzen zijn alvast merkbaar. De nieuwe deal tussen China en de Verenigde Staten kan mogelijk ook op korte termijn een positieve effect laten schijnen op het conflict met Huawei.
[readmore articles="203154"]
Enkele weken na het aankondigen van het handelsverbod besloot de VS om de gevolgen voor Huawei tijdelijk te beperken. Zo kon Huawei alsnog beroep doen op goederen en diensten van Amerikaanse bedrijven die en die Huawei helpen om ondersteuning te kunnen blijven bieden voor zijn huidige producten. Die verzachtende maatregelen kregen vervolgens een verlenging die deze maand op 19 november afloopt. De Verenigde Staten en Huawei zouden dan een nieuwe overeenkomst moeten sluiten waarbij de overheid ook handelslicenties zal goedkeuren voor Amerikaanse bedrijven die met de Chinese gigant willen handel drijven.
De Amerikaanse minister van Economische Zaken, Wilbur Ross, uitte zich eerder al hoopvol over het goedkeuren van die licenties. Hij verwacht dat binnenkort de eerste licentie groen licht krijgen, en dat beide partijen op schema zitten voor het bereiken van een overeenkomst. Nu er ook een belangrijke stap is bereikt in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten kan dat positieve gevolgen hebben voor het bereiken van een akkoord op 19 november.
[readmore articles="203071"]
Geen definitieve oplossing
Al betekent dat nog niet dat die positieve gevolgen voor Huawei er ook op lange termijn zullen zijn. Het handelsverbod blijft namelijk gelden zolang Huawei op de entity list staat. Omdat er nog geen volledige oplossing is voor het handelsconflict tussen China en de VS, kan de Amerikaanse overheid het verbod op handel met Huawei nog steeds gebruiken als een pion in zijn schaakspel met China.
Toch is het terugtrekken van de verhoogde belastingstarieven langs beide zijden een belangrijke stap in het sluiten van een definitief akkoord. Zodra die oplossing wordt gesmeed, zou Huawei daar deel van kunnen uitmaken, zoals president Trump eerder heeft verwoord.