Criminelen kunnen straks minder makkelijk de de pincode van je telefoon afkijken

Criminelen kunnen straks minder makkelijk de de pincode van je telefoon afkijken

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Enhanced PIN privacy is de naam van een gloednieuwe functie die we straks in Android 14 kunnen verwachten. Met deze functie kun je de pincode van je telefoon afschermen voor mensen die stiekem over je schouder meekijken.

Enhanced PIN privacy

Het hebben van een pincode als schermvergrendeling op je telefoon is een groot beveiligingsrisico, zoals je hier kunt lezen. Criminelen kunnen deze pincode makkelijk achterhalen. Daar zijn verschillende eenvoudige trucjes voor en dat zijn allemaal vormen van social engineering. Dankzij deze trucjes krijgen vervolgens meteen toegang tot al je persoonlijke informatie, zelfs je Google-account. Google ziet dit ook en werkt nu aan een manier om het voor deze criminelen moeilijker te maken om de pincode van een telefoon af te kijken.

De nieuwe functie heet Enhanced PIN privacy en is ontdekt in Android 13 QPR3 Beta 2 en zal uiteindelijk in Android 14 terechtkomen. Dat is de nieuwste Androidversie die we in augustus van dit jaar verwachten. De omschrijving ervan luidt 'animaties uitschakelen tijdens het invoeren van de pincode'. Dat betekent dat de cijfers die je te zien krijgt als je de pincode intikt, niet zichtbaar zijn. De video hieronder laat zien dat de cijfers niet zichtbaar zijn.

Eerder is er al de functie 'auto-confirm correct PIN' opgedoken in een testversie van Android 14. Deze functie geeft een waarschuwing dat het bevestigen van je pincode door op Enter te tikken veiliger is dan het gebruik van automatisch bevestigen. Al deze nieuwe functies moeten het moeilijker maken om de pincode van je telefoon af te kijken.

Een wachtwoord instellen is nog altijd veel beter. Onze tips voor betere schermvergrendeling en beveiliging van je telefoon vind je hieronder.

  • Pas de schermvergrendeling op je telefoon aan naar Wachtwoord
  • Gebruik tweestapsauthenticatie voor je Google-account (stappenplan)
  • Gebruik een wachtwoordmanager
  • Gebruik een YubiKey

Welke schermvergrendeling heb jij op je telefoon ingesteld? Laat het ons weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk