‘Corona-app maakt zich binnen 24 uur schuldig aan een datalek’

‘Corona-app maakt zich binnen 24 uur schuldig aan een datalek’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Covid19 Alert

Zaterdag presenteerden zeven partijen hun corona-app, waarmee de overheid contactonderzoek van de GGD zou kunnen vergemakkelijken. Daarnaast zou zo’n app in de toekomst kunnen helpen bij het onderdrukken van het virus, gezien er wordt gevraagd om in quarantaine te gaan als je in aanraking bent gekomen met een COVID-19-patiënt. Er zijn zeven applicaties waar de overheid en burgers uit kunnen kiezen. Vrijdag uitten privacydeskundige alvast hun zorgen over sommige partijen die uit zijn gekozen. Te snel een app willen ontwikkelen gaat niet zonder gevaren, zo blijkt uit de eerste corona-app met een datalek.

Via YouTube is wederom de Appathon van de overheid te volgen

Covid19 Alert publiceerde zaterdag de broncode van zijn applicatie. Uit onderzoek van RTL Nieuws is gebleken dat deze broncode privacygevoelige informatie bevatte. Het gaat om ‘200 bijna volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden’. De gegevens zijn afkomstig van een andere app van de ontwikkelaar. Na de melding van RTL Nieuws, zijn de gegevens offline gehaald en heeft de ontwikkelaar het datalek gemeld bij het ministerie en de Autoriteit Persoonsgegevens. Ondanks de actie, zijn de gegevens alsnog online terug te vinden. Er zijn immers kopieën gemaakt op andere (persoonlijke) Github-accounts.

‘Ontzettend amateuristisch’

Immotef, ontwikkelaar van de Covid19 Alert-app, heeft een database met gegevens in de broncode van de Covid19 Alert-app geplaatst. Waarom een database met persoonsgegevens is opgeslagen in de broncode, is nog onduidelijk. Een expert die anoniem wil blijven liet tegenover RTL weten dat het ‘gewoon ontzettend amateuristisch’ is. De expert vraagt zich af hoe deze app door de selectie heen is gekomen. Er bestaan echter nog veel meer vragen bij de Covid19 Alert-app. Zo maakt Immotef in de app gebruik van blockchain om de ‘gegevens te beschermen’, blockchain gekoppeld aan Digibyte-munten.

Prijzen Digibyte-munt

Prijzen van de Digibyte-munt zijn gestegen nadat Covid19 Alert werd uitgekozen

Op Twitter zou er positief worden gereageerd op de keuze van de overheid om de Covid19 Alert-app mee te nemen in de selectieprocedure: “Ze vullen mijn portemonnee”, aldus een investeerder in de digitale munt. In de praktijk lijkt de uitspraak ook te kloppen, de waarde van de Digibyte-munt is de afgelopen dagen flink gestegen. Het is echter maar de vraag of de Covid19 Alert-app de eindstreep zal halen; met het datalek achter de kiezen, is de app plots een minder populaire keuze. Op zondag is de selectieprocedure wederom via YouTube te volgen. Wat vind jij: zou de Covid19 Alert-app nog deel mogen nemen aan de procedure?

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk