Android updates
Een aantal jaar terug, in 2013 om precies te zijn, maakt een engineer van Google duidelijk hoe het uitrollen van een update in zijn werk gaat. Zodra een update beschikbaar is, wordt deze aangeboden aan een willekeurige 1% van de gebruikers. Afhankelijk van de foutmeldingen en rapporten die er binnenkomen wordt deze groep een aantal dagen later naar de volgende 25% van de gebruikers uitgebreid. Deze stap herhaalt zich nog twee keer, naar 50% van de gebruikers en ten slotte de volledige 100%.
Als je niet tot de groep behoort waaraan de update wordt beschikbaar gesteld, heeft het checken van updates via instellingen ook geen zin. Alleen als de volgende groep aan de beurt was en je net op dat moment de knop indrukte had je kans dat je tot deze groep zou behoren, en de update zou ontvangen. Is dat niet het geval, dan heeft het checken op updates geen zin.
De werking van het checken op updates gaat nu veranderen, aldus een werknemer van Google. Hij legt uit als een gebruiker op de knop 'controleer op updates' klikt er wordt opgemerkt dat de gebruiker specifiek vraagt om de update, waardoor je de 1% of 25% fasen kan skippen. Je wordt namelijk doorgestuurd naar een interface van Google Play Services die direct checkt bij het update-systeem van Google zelf, waardoor je de update meteen aangeboden krijgt.
In andere woorden: als een update beschikbaar wordt gesteld, kan je deze meteen binnenhalen door op updates te checken. Zie het maar als het f5'en van een webpagina, maar dan op je telefoon! Ook is het niet meer nodig om een update te sideloaden via ADB of een systeem-image te flashen om meteen de update te draaien. De verandering is van toepassing als je de nieuwste versie van Google Play Services draait. Play Services wordt automatisch geüpdatet, dus als het goed is hoef je hiervoor niks te doen. Je hoeft dus geen Android 8.0 Oreo te draaien, wat handig is voor de vele mensen die de update nog niet hebben.
De verandering geldt voor alle apparaten die gebruik maken van Google's Over the Air update-systeem. Dit kunnen dus ook andere fabrikanten dan Google zelf zijn. Het is aan de fabrikant zelf om de verandering door te voeren als ze een ander update-systeem gebruiken. Soms geven fabrikanten al de mogelijkheid een update meteen binnen te halen als deze beschikbaar is. Handig!
Bron: Google Plus