Consumentenbond sleept providers in Nederland voor de rechter

Consumentenbond sleept providers in Nederland voor de rechter

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Gratis bleek niet gratis te zijn

Jaren lang hebben de providers abonnementen verkocht waarbij een gratis telefoon werd gegeven. Men betaalde bijvoorbeeld €35 per maand en kreeg daarbij een gratis toestel. Na zeer diepgaand onderzoek van onder andere de Consumentenbond heeft men een schokkende ontdekking gedaan. Het blijkt namelijk dat deze telefoons helemaal niet gratis waren maar dat de prijs van het toestel verwerkt zat in de prijs van het abonnement! Dat noemt de Consumentenbond misleiding en daar gaan ze nu iets aan doen.

De redenering van de Consumentenbond is als volgt. Een abonnement met een gratis toestel was een lening want in het maandbedrag zat een flink deel van de kosten voor het toestel verwerkt. Aan het einde van de contractperiode had de contractant dus het volledige toestel (en vaak meer) betaald. De providers hebben al deze tijd hun klanten dus misleid, want deze sloten een abonnement af met een gratis toestel maar dat gratis toestel bleken ze achteraf gewoon te betalen. Ze staat hier niet alleen in want de Hoge Raad heeft in 2014 en 2016 de Consumentenbond in het gelijk gesteld. Ook volgens deze rechter werden de consumenten om de tuin geleid en hadden ze eigenlijk een koop op afbetaling met in sommige gevallen zelfs een rente.

De consumenten werden dus verkeerd voorgelicht door de verkopende partijen en de Consumentenbond eist nu dat ze de waarde van het toestel en de betaalde rente gaan vergoeden aan de gedupeerde consumenten. De providers T-Mobile, Vodafone, KPN en Tele2 hebben daar geen zin in en daarom sleept de Consumentenbond ze voor de rechter.

Wat nu?

De rechters hebben bepaald dat de eis van de Consumentenbond gegrond is. De belofte was dat het toestel gratis zou zijn en dat was het niet en de providers zaten hiermee fout. Zonder de rechters voor de voeten te lopen, wij als consument wisten dit natuurlijk al lang.

De kans dat de providers iedereen gaat vergoeden is ontzettend klein. Dat gaat om zo ontzettend veel geld, geld dat er niet meer is want deze providers hebben zwaar geïnvesteerd in de nieuwe netwerken en betaalden vele honderden miljoenen aan de staat om de frequenties te mogen gebruiken. Stel dat ze dit toch allemaal terug moeten betalen, dat zullen de abonnementen de komende jaren zeker weer duurder worden.

Gratis bestaat niet

Jarenlang hielden we deze wetenschap stil omdat onze koopgenen dit soort aanbiedingen fantastisch vinden. Bij de meesten had er al een belletje moeten gaan rinkelen toen de sim-only-abonnementen werden geïntroduceerd, want daarbij was het prijsverschil ontzettend groot. Ik wil het niet verpesten, maar gratis bestaat niet in de marketing. De (kost)prijs van een product dat gratis verstrekt wordt zal altijd ergens in verwerkt moeten worden. Alle producten die je met zegeltjes spaart, betaal je gewoon zelf.

Door de nieuwe wetgeving zijn de providers inmiddels verplicht bij een abonnement aan te geven welk gedeelte van het maandbedrag je betaalt voor het toestel en welk gedeelte voor data- en spraakkosten.

Bron: Consumentenbond

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk