Consumentenbond eist van TikTok 2 miljard euro in rechtszaak

Consumentenbond eist van TikTok 2 miljard euro in rechtszaak

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Consumentenbond en stichting Take Back Your Privacy slepen TikTok voor de rechter. Ze eisen een schadevergoeding van 2 miljard euro omdat de populaire app de rechten van kinderen zou schenden. Ook aan ouders wordt gevraagd om online klacht in te dienen.

Consumentenbond en TikTok

TikTok moet de alle persoonsgegevens die het van kinderen heeft verzameld verwijderen en een schadevergoeding van 2 miljard euro betalen. Dat zijn de eisen die de Consumentenbond en de stichting Take Back Your Privacy stellen aan TikTok. Het Chinese moederbedrijf ByteDance werd recent gedagvaard.

TikTok verzamelt volgens Consumentenbond en TBYP al jarenlang privégegevens van kinderen op illegale wijze. Het gaat onder meer om de geboortedata, telefoonnummers en e-mailadressen. Daarnaast beschikt TikTok ook over gevoelige informatie, want het weet je religieuze overtuiging, seksuele voorkeuren en kan je gezicht herkennen. De Consumentenbond vraagt nu een vaste schadevergoeding voor elk gedupeerd kind, afhankelijk van de leeftijd waarop het de app begon te gebruiken.

Consumentenbond eist van TikTok 2 miljard euro in rechtszaak

'Grove winst'

"TikTok heeft op schandalige wijze misbruik gemaakt van soms nog hele jonge kinderen", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. "Het heeft ze misleid, hun privacy geschonden en over hun rug grove winst gemaakt. Pure uitbuiting, die gecompenseerd moet worden. En wel op een manier die ook afschrikkend werkt voor andere bedrijven die hetzelfde doen."

Gerelateerde artikelen

De Consumentenbond en TBYP roepen ouders op om klacht in te dienen tegen de bekende video-app, en dat kan je hier doen. TikTok kreeg in juli nog een boete van 750.000 euro die door de Autoriteit persoonsgegevens is opgelegd. Ga jij een klacht indienen tegen Tiktok? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

TikTok

TikTok

TikTok is de app waar je korte video's bekijkt over alle soorten van onderwerpen. Veel filmpjes zijn gewoon grappig, maar soms ontdek je ook handige tips, talentvoll ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk