Android-beveiliging
De Consumentenbond heeft opnieuw een onderzoek gedaan naar de beveiliging van telefoons. Vorige week onderzocht ze nog de veiligheid van gezichtsontgrendeling bij 110 verschillende toestellen, en dit keer heeft ze de beveiliging van Android tegen kwaadaardige apps onder de loep genomen. Consumentenbond testte daarbij 21 gratis- en betaalde beveiligings-apps, en daarnaast werd ook de standaard beveiliging van Android getest, genaamd Play Protect. Dat is de bescherming tegen schadelijke apps vanuit de Google Play Store.
Volgens Consumentenbond was Play Protect in staat om 56 procent van de 2000 malafide apps die erop werden los gelaten te detecteren. De organisatie stelde naar eigen zeggen vast dat de gemiddelde beveiligings-app een stuk beter scoort en gemiddeld 89 procent van de bedreigingen kon ontmaskeren. De betaalde versie van Eset Mobile Security & Antivirus werd door Consumentenbond als beste bevonden.
De Nederlandse organisatie ging ook aan de slag met de Safe Browsing-functie van Google Chrome die bedoeld is om phishing-websites te blokkeren. Geen enkele van de 250 websites die aan Safe Browsing werden overgelaten, werden daadwerkelijk geblokkeerd.
Advies
De Consumentenbond stelt dat gebruikers die af en toe of zelden nieuwe apps downloaden voldoende hebben aan de standaardbeveiliging van Android. Wie dan weer wel vaak met nieuwe apps aan de slag gaat, kan zich volgens de organisatie beter een betaald abonnement aanschaffen van een antivirus app als Eset.
Dat is volgens ons best een opmerkelijk advies van de organisatie, want die stelt dat als je graag nieuwe apps probeert, je best geld neerlegt voor bescherming. Als je volgens ons je apps van een betrouwbare bron als de Google Play Store of de bekende website APK Mirror installeert, loop je nagenoeg geen risico om een kwaadaardige app binnen te halen. De Consumentenbond haalde zijn 2000 malafide apps voor de test natuurlijk niet rechtstreeks uit de Play Store. Anderzijds moet je wel altijd opletten met apps die je van onbekende bronnen downloadt, maar Android heeft dan ook een instelling die het installeren van apps uit onbekende bronnen standaard blokkeert.
Mobile Security & Antivirus
Mobile Security & Antivirus
Related articles

Gecertificeerde Androidsmartphones krijgen Google Play Protect-logo op verpakking
12 November 2022
Google laat apps van derden op malware scannen met Play Protect
12 November 2022
OnePlus 6 ontvangt OxygenOS 9.0.3 met beveiligingspatch december
12 November 2022