Computer van je auto uitlezen met je Androidsmartphone of Androidtablet

Computer van je auto uitlezen met je Androidsmartphone of Androidtablet

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

OBD2

In vrijwel elke auto zit tegenwoordig OBD2, dat is een afkorting voor On Board Diagnostics en de twee staat voor de tweede generatie van dit systeem. De meeste auto’s die na 1996 zijn gebouwd hebben dit systeem en in Europa is het vanaf 2001 zelfs verplicht voor benzine-en dieselvoertuigen.

Dit systeem is bedoeld voor de garage om de computer te kunnen uitlezen en zo te zien waar er eventueel iets fout gaat. Deze computer registreert allerlei gebeurtenissen in de motor zoals het toerental, inspuiting van de benzine en lucht/brandstof-verhouding.

OBD2 Dongle

Meet je eigen auto

Dat 'uitlezen' van de computer in je auto is niet meer alleen voorbehouden aan de monteur van de garage, maar dat kun je tegenwoordig ook zelf! Er zijn bedrijven die Bluetooth-dongles aanbieden die je op de computer van je auto kunt aansluiten. Deze dongle maakt een verbinding tussen de auto en je Androidsmartphone of tablet en stelt je in de gelegenheid om de informatie uit te lezen.

Deze informatie kun je op je beeldscherm laten zien door middel van een aantal apps die hiervoor in de Google Play Store staan. Je kunt kiezen uit verschillende applicaties zoals Torque,en Dash Command.

Dash Command

Met een OBD2-dongle zou je in principe zelf het mankement kunnen opsporen en repareren. Zo zou het kunnen zijn dat je na een lange werkdag naar huis rijdt en je auto begint te sputteren en te stotteren. Door de OBD2-dongle aan te sluiten en een OBD-app op te starten zou je er achter kunnen komen dat de luchtmassameter kapot is. Hier kun je nog wel mee naar huis rijden en als je een beetje handig bent kun je dit euvel nog zelf verhelpen ook. De foutcode die de computer geeft, is ook nog wel zelf te wissen.

Pimpen

Deze dongle en de applicatie's zijn vooral goed nieuws voor diegenen die een tablet willen inbouwen in de auto. Wanneer je de tablet verbindt met deze dongle, zet deze een constante verbinding op met de computer van je auto en kun je tijdens het rijden alle gegevens blijven monitoren.

Win een OBD2 Bluetooth Dongle

De Nederlandse leverancier Heijtec stelt een Bluetooth-dongle ter beschikking om weg te geven aan onze lezers. Dat zullen we vanavond live in de AW Hangout doen, waar we dit product ook even zullen laten zien.

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk