Veel mensen maken zich zorgen over wat techgiganten zoals Amazon, Google, Apple en Facebook met hun privacy doen. Androidworld-lezer Timo maakt zich hier ook zorgen over en heeft er ook wat aan gedaan.
Anoniem je ding doen
Waar is de Dik Trom- en Kameleon-tijd gebleven waarin je lekker anoniem je ding kon doen? Zolang je geen strafbare feiten pleegt, hebben overheid en tech-bedrijven er toch niets mee te maken wat je doet, waar je bent en wat je uitvreet? Ik vind het helemaal niet fijn om op elke mogelijke manier gevolgd te worden. "Ik heb niets te verbergen, dus van mij mogen ze meekijken", zegt u? Dat is net zoiets als spreekverbod accepteren omdat je toch niets te zeggen hebt, of ’s nachts geblinddoekt worden omdat je toch je ogen dicht hebt.
Naast de overheid willen ook techreuzen tegenwoordig zo ongeveer alles van ons weten. Van waar we ons bevinden tot aan opnames van onze slimme assistent: alles slaan ze op en al die data bundelen ze. Met die gebundelde informatie wordt een compleet profiel van je gemaakt, waar in staat wat je leuk vindt, waar je woont, waar je werkt/naar school gaat, wie je vrienden zijn, hoelang je op je telefoon zit per dag, welke apps je gebruikt, en zelfs wie je familie is.
Zo goed als Google-loos
Omdat we steeds meer gebruik maken van mobiele devices, zoom ik in deze column even in op besturingssystemen voor mobiele platformen. Globaal gezegd zijn er twee besturingssystemen: iOS en Android. Het gros van de merken gebruikt Android als besturingssysteem. Google dus, want Android is gemaakt door Google. Het is om die reden heel lastig om alle tracking-functies compleet uit te zetten, maar je kunt wel een heel eind komen.
Bloatware verwijderen zonder root
Wat ik hierbij belangrijk vind om te vermelden is dat ik liever niet mijn apparaat root of een custom ROM installeer, omdat daarmee sowieso de garantie vervalt. Daarnaast heb ik geen costum ROM gevonden die de zelfde gebruikers ervaring biedt. Maar er is wel een andere oplossing: je kunt met ADB (een android-ontwikkelingstool) een heleboel apps die in feite bloatware zijn, verwijderen. Bijvoorbeeld de Google-app of de Play Store. Dit kun je doen door de ontwikkelaarsmodus en USB-debugging aan te zetten en deze app te gebruiken.
Vervolgens kun je vanaf deze link de tools downloaden door op de Windows-versie te klikken. Als de download voltooid is, kan je het zip’je uitpakken naar een plaats op je computer die je kunt onthouden. Dan open je een cmd window in dat mapje, en typ je: ‘adb devices’. Je ziet nu een verzoek op je telefoon of je usb- debugging wilt toestaan. Klik op ja, en typ daarna nog eens ‘adb devices’ op je computer. Vervolgens zou de status van je apparaat van ‘unauthorized’ naar ‘device’ moeten veranderen. Daarna kun je ‘adb shell’ typen om een shell te openen. Vervolgens open je de Package Name-app (die je zojuist hebt geïnstalleerd) en zoek je de pakketnamen van de apps die je wilt verwijderen. Hierna typ je op je computer: ‘adb pm uninstall –k –user 0 com.pakket.naam’, waarbij je com.pakket.naam moet vervangen door je app die je wilt verwijderen. Een uitgebreidere how-to vind je op deze site.
Door de Google-apps te verwijderen mis je weinig, want voor een heleboel Google-apps zijn er prima alternatieven beschikbaar. Om er maar een paar te noemen:
- in plaats van de YouTube-app is er YouTube Vanced
- in plaats van de Google Play-app is er de APKPure-app
- in plaats van de Google Zoeken-app, kun je bijvoorbeeld Firefox gebruiken.
AW Reader via APKPure downloaden
App-machtigingen controleren
Daarnaast is het aan te raden om zo nu en dan je machtigingen eens na te kijken en uit te schakelen wat niet persé noodzakelijk is. Er zijn heel veel apps te vinden die alle machtigingen tonen, zoals Exodus Privacy. Je kunt daarmee weinig fout doen, want vrijwel elke app zal opnieuw om de machtiging vragen als je de betreffende app gebruikt.
Zoals je waarschijnlijk al begrepen hebt, probeer ik dus Google-loos te leven. Een Google-loos leven heeft echter ook een paar nadelen. Als je je Google-account niet toevoegt aan je Android-telefoon, kun je de ‘Google Vind mijn apparaat’-service niet gebruiken. Je kunt ook niet videobellen met Google Duo, en er zijn maar heel weinig apps die zonder de Google Play Services werken, ook al zijn daar aangepaste versies van. Daarnaast zitten veel 'vervangende-apps' niet zo goed in elkaar als de originele Google-apps. Of je dat ervoor over hebt, hangt af van de vraag hoe belangrijk je privacy voor je is.
Hoe belangrijk is privacy voor jou? Heb jij tips om (zo goed als) Google-loos door het leven te gaan? Laat dat in de reacties onder dit artikel weten.