ColorOS 12 officieel: deze OPPO-telefoons krijgen Android 12

ColorOS 12 officieel: deze OPPO-telefoons krijgen Android 12

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

OPPO heeft zijn nieuwste softwareschil aangekondigd en deze is gebaseerd op Android 12. ColorOS 12 is sneller, heeft nieuwe animaties en designs en stelt een aantal nieuw functies voor. Alle privacygaranties van Android 12 hebben ook een plek gekregen in de software van OPPO. Dit is nieuw.

OPPO ColorOS 12 

OPPO heeft tijdens een online lanceringsevenement de nieuwste versie van zijn softwareschil voor telefoons voorgesteld die gebaseerd is op Android 12. OPPO wil heel wat telefoons eerst van een ColorOS 12-bètaversie voorzien voordat de stabiele update volgt. ColorOS 12 zal in december als eerste worden uitgerold in bèta-vorm voor de Find X3 Pro. Daarna volgen vanaf de eerste en tweede helft van 2022 heel wat andere toestellen.

Je kan OPPO's updateschema voor de bèta van Android 12 hieronder bekijken. Het updateschema geldt voor de West-Europese markt. Bèta-updates verschijnen in december en in de eerste of tweede helft van 2022. Houd er rekening mee dat het gaat om een updateplanning waarvan OPPO nog altijd kan afwijken.

Welke telefoons krijgen de ColorOS 12 bèta-update?
Vanaf december 2021 Vanaf de eerste helft van 2022 Vanaf de tweede helft van 2022
Find X3 Pro Find X3 Neo, Find X3 Lite, Find X2, Find X2 Pro, Reno 6 Pro, Find X2 Neo, Find X2 Lite, Reno 4 5G, Reno 4 Pro 5G, Reno 6, Reno 4Z 5G, Reno 10x Zoom, A94 5G, A74 5G, A73 5G A74, A53, A53s, A16s, A54s

1. Het nieuwe design

OPPO stopt ColorOS 12 in een nieuw jasje. Er zijn 300 verbeterde animaties die de interface vloeiender maken. Het nieuwe uiterlijk is strak met meer witruimte en rust op het scherm. OPPO gaat consequent met kleuren om en markeert zo elementen in de interface. Er zijn nieuwe menu's, icoontjes en personalisatiefuncties.

Daarbij konden ook een vorm van AR-emoji niet ontbreken, dat zijn 3D emoji die je zelf kan personaliseren. OPPO noemt het de 'Omoji'. Het Always on-scherm is opnieuw verbeterd met heel wat nieuwe opties voor het ontwerp.

Opvallend is dat OPPO ook ideeën haalt uit het Material You-design van Android 12. De kleuren die in je achtergrond zitten, krijgen ook een plaats door de interface heen. Het is alleen niet duidelijk of het merk daarvoor de API's van Google gebruikt, of dat het een eigen systeem heeft ontwikkeld om het te doen werken. In dat laatste geval zullen de kleuren van je achtergrond vermoedelijk niet te zien zijn in andere apps dan die van OPPO. We vullen dit artikel aan zodra er meer duidelijkheid komt.

ColorOS 12 officieel: deze OPPO-telefoons krijgen Android 12

2. Privacyfuncties

Waar OPPO wel naar heeft gekeken zijn de privacyfuncties van Android 12. Het privacydashboard krijgt gewoon een plaatsje in ColorOS 12. Het is een overzicht van welke apps toegang krijgen tot de camera en microfoon, en op welk moment ze van die toestemming gebruik maken.

Daarnaast verschijnen er indicators op het scherm als de camera of microfoon door een app wordt gebruikt. Op OPPO-telefoons zal je ook kunnen kiezen om bepaalde apps toegang te geven tot je locatie bij benadering in plaats van je exacte locatie.

ColorOS 12 officieel: deze OPPO-telefoons krijgen Android 12

Dat zijn allemaal privacyfuncties die we natuurlijk kennen uit Android 12, maar OPPO vult die ook aan met eigen features. Je zal apps, media en bestanden kunnen verbergen achter een pincode. Het Chinese merk benadrukt ook dat het servers over de hele wereld heeft. Gebruikersgegevens worden op de nabijgelegen servers bewaard, en dat in een tekstformaat zonder platte tekst en verzonden met behulp van een eigen protocol.

3. Prestaties op lange termijn

Google benadrukte het al bij zijn lancering van Android 12, namelijk dat de software telefoons sneller en efficiënter maakt. Dat is ook wat OPPO vertelt. Oudere telefoons hebben last man minder vertragingen. Telefoons die drie jaar oud zijn, zullen een geheugenbezetting hebben die 30 procent lager is vergeleken met de vorige versie. Verder is ook het batterijverbruik voor oudere telefoons met 20 procent gedaald.

Gerelateerde artikelen

4. PC Connect en andere functies

OPPO laat ons kennis maken met een reeks nieuwigheden en verbeteringen in ColorOS 12. PC Connect is OPPO's verbindingsstuk tussen telefoons en Windows. Je zal bestanden kunnen uitwisselen met een overdrachtssnelheid tot maximaal 45 MB/s. Verder kan je ook je telefoonscherm casten.

PC Connect

PC Connect

Daarnaast zijn er nog andere productiviteitsfuncties. Je kan op je telefoon vertalen via Google Lens door met drie vingers op het scherm te tikken. OPPO heeft ook verbeteringen voor FlexDrop en de Phone Manager. Dat zijn beide functies die we al kennen uit vorige versies van ColorOS.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over OPPO? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk