Chromecast trekt in 2014 de wijde wereld in en krijgt (veel) meer apps

Chromecast trekt in 2014 de wijde wereld in en krijgt (veel) meer apps

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Chromecast

In juli was hij daar plotseling, zonder al te veel waarschuwingen vooraf presenteerde Google de Chromecast. Deze HDMI-dongle maakt het mogelijk om content via je smartphone, tablet of zelfs van je laptop naar je televisie te streamen. Een slim mechanisme zorgt ervoor dat de Chromecast het streamen van je toestel overneemt, zodat je smartphone of tablet niet belast wordt.

Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat de Chromecast maar $35 kost werd het apparaatje een grote hit in de Verenigde Staten. In het interview maakt Mario Querioz geen cijfers bekend, maar wanneer je in de Amazon-winkel de eigen Kindle van de topseller-plaats stoot dan gaat het lekker met je.

Onlangs kreeg de Chromecast er een heleboel applicaties bij waarmee je kun 'casten' naar de televisie. Helaas zijn het niet allemaal titels die voor ons Nederlanders en Belgen interessant zijn, maar het aanbod groeit en dat zal het blijven doen.

Chromecast

2014

In het interview vertelt Mario Querioz dat er in 2014 heel wat staat te gebeuren. Ten eerste zullen er weer een heleboel applicaties bekend gemaakt worden die samen met de Chromecast gebruikt kunnen worden. Maar belangrijker nog, in 2014 zal Google de SDK openbaar maken voor alle ontwikkelaars.

Een SDK is een bundel informatie en tools waarmee de ontwikkelaars kunnen zorgen dat hun applicatie ook met de Chromecast werkt. In Nederland zou het bijvoorbeeld heel gaaf zijn als de applicaties van Uitzending gemist en RTL XL zouden werken met de Chromecast.
Ontwikkelaars hebben momenteel wel toegang tot de SDK, maar daar kunnen ze niets mee publiceren. Wanneer de SDK uit zal komen is niet bekend, maar in ieder geval in het volgende jaar.

Ook zal de Chromecast in 2014 in meer landen verkrijgbaar zijn. Momenteel is deze HDMI-dongle officieel alleen in de Verenigde Staten te koop. Door een fout konden we heel even ook de Chromecast buiten de Verenigde Staten bestellen maar dat was niet de bedoeling.

Ecosysteem

Het uiteindelijke doel van Google met de Chromecast is dat het een eco-syteem zal worden waar fabrikanten mee aan de slag gaan. De Chromecast moet zo populair worden dat Samsung, LG, Sony deze functionaliteit standaard in de televisie gaan bouwen die ze de komende tijd gaan uitbrengen. Wanneer dat gebeurt, dan ontstaat er een ideale situatie, dan kun je vanaf elke plek en op elk moment praktisch elke foto, video of film 'casten' naar de televisie. Omdat de Chromecast gebaseerd is op een open systeem en standaard zijn er zelfs al televisies die (gedeeltelijk) met de Chromecast-apps werken.

Bron: Gigaom

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk