In plaats van een vierde versie van de Chromecast aan te kondigen, kondigt Google tijdens de Launch Night In zijn ‘Chromecast met Google TV’ aan. Voor het eerst sinds het ontstaan, krijgt deze dongle een nieuwe gebruikersinterface en een accessoire.
Chromecast met Google TV
Bij een geheel nieuw concept past een lange naam, zo moet Google hebben gedacht toen ze met de Chromecast met Google TV op de proppen kwamen. Google noemt het apparaatje Chromecast met Google TV, maar het draait net als eerdere generaties, nog altijd op Android TV. Alleen de gebruikersinterface is veranderd. Wat overduidelijk hetzelfde blijft is het ontwerp van de Chromecast-reeks: een afgeronde ‘puck’ die met een flexibele kabel aan de tv bevestigd wordt.
Een andere aanpassing aan de Chromecast met Google TV, is dat het apparaat meer functies krijgt. Zoals de naam doet vermoeden, krijgt de Chromecast een besturingssysteem genaamd ‘Google TV’. Dat is overigens Android TV, maar dan onder een andere vlag. Net als jaren geleden al is gebeurd met Android Wear, gebeurt ditmaal met Android TV: Google ziet af van het gebruiken van de Android-naamgeving in zijn producten.
Google TV zal overigens op een later moment beschikbaar komen voor andere apparaten. Onbekend is welke apparaten er precies de nieuwe interface zullen ontvangen en wanneer zo'n update verwacht mag worden.
Google TV heeft een aangepast en modernere interface, beeld: The Verge
Wat betreft de hardware van de Chromecast is er een Amlogic S905X2-chipset aanwezig, tezamen met 2 GB-werkgeheugen. Met de S905X2-chipset is het mogelijk om 4K-beelden te streamen met een 60 Hz-verversingsfrequentie. Er is eveneens ondersteuning voor HDR, Dolby Vision, en andere audio- en videoprotocollen.
Chromecast met Google TV (4K) kopen
Met de Google Chromecast 4K met Google TV maak je van iedere tv een slimme tv. Google TV is een platform waarmee je al jouw films en series van verschillende apps in één handig overzicht terugvindt. Plug de Chromecast met Google TV in jouw tv en stream in een handomdraai al jouw favoriete films en series met een druk op de knop.
Vanaf € 69,99
Winkelen op:
Eigen afstandsbediening
Alsof je nog niet voldoende afstandsbedieningen hebt, levert Google er een mee bij de Chromecast met Google TV. Bovenaan de afstandsbediening vind je de D-Pad, met daaronder een knop voor de Google Assistant, knoppen om terug of naar het thuisscherm te gaan en een tweetal knoppen om de bekendste videodiensten, Netflix en YouTube, met één klik te kunnen openen vanaf je luie stoel. Op de zijkant vinden we tot slot knoppen om het volume mee aan te passen.
Wat je niet mag vergeten, is dat de nieuwe Chromecast ook gewoon de Cast-functionaliteit bevat. Je zal dus nog altijd je favoriete content direct vanaf je telefoon naar het apparaat kunnen streamen. In principe kan de Chromecast met Google TV gezien worden als de opvolger van de Chromecast Ultra, maar dan met het bijkomend voordeel dat je tv - middels Google TV - nog iets slimmer is geworden.
Aangepast ontwerp
Eerder kwamen we al kort terug op het ontwerp van de Chromecast met Google TV, die tijdens de Launch Night In is gelanceerd. Hij is, in vergelijking met de ronde Chromecast V3, iets langwerpiger. Het gebruikte materiaal blijft gelijk (softtouch plastic), maar de kleuren zijn ditmaal wel aangepast. Er komen in totaal drie kleuren op de markt: Melon (roze), Rocky Candy (grijs) en Summer Blue (blauw).
Beschikbaarheid
Vooralsnog is het onbekend of deze kleuren ook naar Nederland en België toe zullen komen, of dat de zoekgigant ervoor kiest om slechts één kleurvariant naar de Benelux te brengen. Prijzen beginnen in Europa bij 68,23 euro: of deze prijzen in Nederland en België worden aangehouden is vooralsnog onbekend.
In de Verenigde Staten zal de dongle per direct beschikbaar zijn, terwijl andere landen volgens Google pas tegen het einde van het jaar zullen volgen. Of Nederland en België voor het einde van het jaar de nieuwe Chromecast met de Google TV-interface mogen ontvangen, is nog onbekend.
Wat vind jij van de nieuwe Chromecast met Google TV? Is het een concept dat je graag zou gebruiken? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.