'Chromebooks waarschuwen straks voor schermgluurders'

'Chromebooks waarschuwen straks voor schermgluurders'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google gaat Chromebook-gebruikers waarschuwen voor gluurders die het scherm meevolgen. Dat zal werken aan de hand van de webcam en een zogenaamde Human Presence Sensor (HPS). Je Chromebook kan dan onder meer het scherm dimmen als iemand achter je staat.

Chromebook-gluurders, opgelet

Google gaat optreden tegen mensen die ongemerkt willen meegluren op het scherm van je Chromebook. Dat heeft 9To5Google ontdekt op de ontwikkelaarssite Chromium Gerrit. Google wil het binnenkort uitrollen als een experimentele functie, een Chrome-flag.

Het is alvast bekend dat de functie enkel zal werken op toekomstige modellen van Chromebooks die komen met een Human Presence Sensor (HPS). Dat is een hardware-onderdeel dat samenwerkt met de webcam van je Chromebook om de nabijheid van mensen te detecteren. Google werkt aan de ondersteuning van zulke sensors in ChromeOS.

Verschillende reacties op gluurders

We ontdekken verder dat Google verschillende instellingen voor gebruikers wil beschikbaar stellen. Als je enkel wil weten of er iemand meekijkt kan je Chromebook subtiel een klein icoontje van een oogje in beeld brengen. Anderzijds kan je Chromebook ook meteen reageren door inkomende meldingen te verbergen of het scherm te dimmen. De functie werkt volledig on-device, dat wil zeggen dat er geen beelden van gezichten langs servers van Google worden gestuurd.

Gerelateerde artikelen

Het was in september al bekend dat Google werkt aan Chromebook-ondersteuning voor de HPS, aldus 9To5Google. Op dat moment werd gedacht dat fabrikanten de sensor zouden gebruiken om de Chromebook automatisch te vergrendelen als hij niet wordt gebruikt, of bij gezichtsherkenning.

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer we voor het eerst Chromebooks zullen zien die je waarschuwen voor schermgluurders. Maak jij je soms zorgen over mensen die zouden kunnen meekijken op je smartphone, laptop of pc-monitor? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Meer over Chromebooks:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk