Chromebooks tonen binnenkort hoe lang ze nog updates krijgen

Chromebooks tonen binnenkort hoe lang ze nog updates krijgen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Chromebook-ondersteuning

Net zoals dat met alle apparaten is, blijven ook Chromebooks niet voor altijd software-updates ontvangen. Apparaten verouderen, en het is vervolgens aan de gebruiker om een nieuwe Chromebook te overwegen wanneer hij niet langer ondersteuning krijgt van versie-updates en beveiliging. Gebruikers krijgen daarvoor een melding, maar het is natuurlijk erg eenvoudig om zo'n melding te missen.

Google introduceert daarom een nieuwe manier waarmee je binnenkort zal kunnen controleren hoe lang je apparaat nog ondersteund wordt, en wanneer hij dus 'end-of-life' (EOL) is. In de instellingen tik je op 'Over Chrome OS'. Vervolgens verschijnt het jaar en de maand waarin de update-ondersteuning voor je apparaat vervalt.

Assistent op Chrome OS

De Nederlandse Google Assistent werd dit jaar beschikbaar op Chromebooks

De nieuwe optie is alvast te zien op de ontwikkelaarssite Chromium Gerrit, maar het is nog niet bekend wanneer ze concreet wordt toegevoegd aan Chrome OS. Vandaag kunnen gebruikers alleen via de support-pagina nagaan wanneer de ondersteuning voor hun Chromebook beëindigd wordt.

Langer ondersteunen?

Google onderzoekt ook of het Chromebooks langer van update-ondersteuning kan voorzien. Eerst kregen apparaten vijf jaar ondersteuning, maar die termijn werd later opgekrikt tot 6,5 à 7 jaar. Al onderzoeken de ontwikkelaars van Chrome OS momenteel of er opnieuw nood is aan zo'n verlenging van de termijn. "De gemiddelde gebruiksduur van een computer was 3 tot 4 jaar, maar computers werden steeds beter en gebruikers gingen ze steeds langer gebruiken", dat zegt Kan Liu, director van Chrome OS, tegen Tweakers.

Chromebooks tonen binnenkort hoe lang ze nog updates krijgen

Toch maakt Liu wel de kanttekening dat het voor Google een hele klus is om alle Chromebooks te blijven ondersteunen. "De hele vloot Chromebooks beslaat inmiddels honderden modellen. We beheren de updates en maken de updates, we moeten de kernel updaten, drivers aanpassen en de updates testen. Dat kost ons veel", aldus de Chrome OS-verantwoordelijke.

Vind jij het een goede stap dat Google transparanter communiceert over de 'houdbaarheidsdatum' van je Chromebook? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk