Chrome OS gaat USB-poorten blokkeren als je Chromebook vergrendeld is

Chrome OS gaat USB-poorten blokkeren als je Chromebook vergrendeld is

Chrome OS-beveiliging

In de bèta-versie van Chrome Canary is een nieuwe feature opgedoken die de veiligheid van Chrome OS moet ten goede komen. Je kan er namelijk voor kiezen om niet langer de USB-poorten te gebruiken op Chromebooks als een toestel vergrendeld is. Het is namelijk nu mogelijk om een Chromebook te ontgrendelen via een USB-stick die software bevat die een toetsenbord nabootst.

De nieuwe functie moet ervoor zorgen dat dergelijke inbraakmethodes nu ook kunnen worden tegengegaan, maar daarnaast is het ook mogelijk om apparaten op vertrouwde apparaten op een witte lijst te zetten. Stel, je zet grote bestanden over via USB, dan zou het niet prettig zijn dat de overdracht stopt zodra je toestel zich na een tijdlang automatisch vergrendelt. Anderzijds mag ook bijvoorbeeld een muis actief blijven als je Chromebook vergrendeld is.

Afbeelding van de grijze Chromebook 315 van Acer

De nieuwe Acer Chromebook 315 die recent op CES 2019 werd aangekondigd

Beschikbaarheid

Chrome OS heeft een goede reputatie wat betreft beveiliging. Er zijn veel meer virussen en andere bedreigingen actief voor computers met Windows in vergelijking met Chrome OS. Dat maakt Googles besturingssysteem een veilige keuze, zeker voor gebruikers die tijdens het surfen geneigd zijn om op foute links te klikken.

Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk hoe Google de functie in, de praktijk wil omzetten, want voorlopig is ze alleen te zien op de ontwikkelaarssite Chromium Gerrit onder de naam USBGuard. We weten ook nog niet wanneer de beveiligingsmaatregel zal worden doorgevoerd op Chrome OS-apparaten.

Heb jij ooit al een beveiligingsrisico opgelopen met je Chromebook? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Pixel Slate

De Google Pixel Slate

Lees meer over:
Chrome OS

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties