Chrome OS krijgt donker thema na Android 11-update, zo stel je hem in

Chrome OS krijgt donker thema na Android 11-update, zo stel je hem in

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Na meerdere Android-versies die langzamerhand werden voorzien van een donker thema, is Google overstag gegaan en komt het donkere thema ook beschikbaar op Chromebooks. Het Chrome OS-team werkte daarnaast aan verbeteringen voor de schaling van Android-apps.

Donker thema op Chrome OS

Chromebooks ontvingen twee jaar geleden voor het laatst een Android-platformupdate. Sindsdien is het stil gebleven vanuit het Chrome OS-team, terwijl veel bugs in Android 9.0 Pie onopgelost bleven. Daarnaast werd er door Chromebook-gebruikers uitgekeken naar een donker thema: die moest met Android 10 of Android 11 naar Chrome OS komen, maar gezien de afwezige communicatie bleef het maar de vraag wanneer het donkere thema beschikbaar zou komen. Die vraag is inmiddels door het Chrome OS-team beantwoord – Android 11 wordt namelijk uitgerold naar Chromebooks met Chrome OS-versie 89.

Chrome OS krijgt donker thema na Android 11-update, zo stel je hem in

Chrome OS bevat vanaf Android 11 een donker thema, beeld: Android Police

Android Police rapporteerde vrijdag dat gebruikers van ‘Chrome OS Bèta’ een update ontvingen die de update naar Android 11 bevat. De update bevat onder andere het gewenste donkere thema voor Android-apps. Momenteel zijn er nog wel beperkingen voor het thema, dat meldt AP. Momenteel is het donkere thema namelijk alleen in te schakelen door via de ontwikkelaarsinstellingen in te stellen dat je het donkere thema uit wil testen.

Gerelateerde artikelen

In principe is het dus voor iedereen mogelijk om het thema uit te testen, maar het vereist wel extra stappen. Ook lijkt de update nog enige problemen te hebben met het activeren van donkere modi. Niet alle apps die een donkere modus bevatten, worden door Chrome OS 89 getriggerd om deze in te schakelen. Vermoedelijk is dat één van de redenen waarom de functie ‘voorlopig’ te vinden is via de ontwikkelaarsinstellingen van Chrome OS.

Schaling voor Android-apps

Naast het donkere thema, brengt de Android 11-update voor Chrome OS 89 ook verbeteringen voor de schaling van Android-apps. Door het schalen van Android-apps moet het makkelijker zijn om een app te gebruiken – de schaling zorgt er bijvoorbeeld voor dat tekst groter wordt weergegeven. Met de nieuwe schalingsopties in Android 11 is het mogelijk om Android-apps ‘tot 25 procent’ groter te maken.

Chrome OS krijgt donker thema na Android 11-update, zo stel je hem in

Apps in Chrome OS kunnen in Android 11 tot 25 procent groter worden weergegeven, beeld: Android Police

Vergelijkbaar met het donkere thema, dienen de schalingsopties via de ontwikkelaarsinstellingen te worden ingeschakeld. Het inschakelen van de ontwikkelaarsinstellingen kan worden uitgevoerd met onderstaande stappen. Wees je er wel van bewust dat opties in ontwikkelaarsinstellingen vaak nog getest worden en dus voor instabiliteit kunnen zorgen.

  1. Open de Android-instellingen van je Chromebook
  2. Navigeer naar Android-versie
  3. Klik zevenmaal op Buildnummer
  4. Keer terug naar de lijst met alle instellingen en klik onderaan op Ontwikkelaarsopties
  5. Zorg ervoor dat de ontwikkelaarsopties zijn ingeschakeld, door de schakelaar bovenaan op ingeschakeld te zetten

Uitrol Android 11 voor Chrome OS

Waarschijnlijk is het nog wel even afwachten geblazen voordat jouw Chromebook de update naar Android 11 ontvangt. Volgens AP rolt Google de update momenteel enkel uit naar gebruikers van Chromebooks op het Hatch-platform. Daarnaast is de update gelimiteerd tot het bètakanaal.

Gerelateerde artikelen

Met een Chromebook op het stabiele kanaal, zal de update dus nog iets langer op zich laten wachten. Heb jij de Android 11-update al ontvangen? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk