‘Chrome OS kan het batterijpercentage van bluetooth-apparaten tonen’

‘Chrome OS kan het batterijpercentage van bluetooth-apparaten tonen’

Bluetooth-accessoires

Het grootste nadeel van bluetooth-accessoires is de batterij: je moet ze telkens opladen. Dat is niet eens het grootste probleem, dat ligt meer bij de onwetendheid van de overgebleven batterijduur. Bluetooth-oortjes bieden vaak een gesproken indicatie van de batterijduur, maar zelfs dat is soms onvoldoende om vanuit te kunnen gaan. Voor bluetooth-toetsenborden wordt het zelfs nog een stuk moeilijker. Met andere woorden, er moet een andere oplossing komen om de batterijduur bij te houden. Chrome OS heeft daar nu de eerste stappen voor gezet – Android deed het al eens eerder.

Bluetooth-batterijpercentage

Het werkt voor veel apparaten, waaronder de bluetooth-toetsenborden

In Android zie je bij de apparaten die het specifieke bluetooth-protocol ondersteunen immers de resterende batterijduur – de functie werkt vanaf Android 8.1 Oreo. Chrome OS volgt nu met dezelfde functionaliteit, zo blijkt uit schermafbeeldingen van 9to5Google. Het is niet de eerste keer dat er informatie verschijnt over de batterijduur-functionaliteit. Google werkte eerder al aan deze optie, maar ditmaal is hij ook daadwerkelijk uit te proberen. Een stabiele versie van Chrome OS is niet vereist; de functie is inmiddels doorgesijpeld naar de stabiele versie van het besturingssysteem.

Chrome OS-flags

Vergelijkbaar met de Chrome-browser voor Windows en Android, heeft Chrome OS ook een aantal systeemflags om in te schakelen. Op het moment van schrijven, is deze functionaliteit nog niet ingeschakeld; je zal een flag moeten inschakelen om de functionaliteit te verkrijgen. Om te beginnen mag je browsen naar chrome://flags (kopiëren en plakken, een directe link werkt niet). Daarna mag je op zoek gaan naar: ‘#show-bluetooth-device-battery’. Zorg er vervolgens voor dat de functie staat ingeschakeld en that’s it. Er zijn nog wel een tweetal dingen om alvast rekening mee te houden.

Bluetooth-batterijpercentage

Het batterijpercentage, is nu gemakkelijk terug te vinden op Chrome OS-apparaten

Te beginnen met een van de problemen van het bluetooth-protocol. Vergelijkbaar met een veelheid aan draadloze protocollen, biedt niet elke verbinding precies dezelfde mogelijkheden. Het is voor de fabrikanten van de accessoires niet verplicht om het protocol te ondersteunen waarmee accessoires de batterijgegevens doorsturen. De kans is dus aanwezig dat je niet elke keer een resultaat zal zien. Daarnaast werken sommige Bluetooth LE-apparaten niet meer na het inschakelen van deze update, zo is ook te lezen in een rapportage op de Chrome Bug Tracker.

Lees meer over:
Chrome OS

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties