Chrome 110: 2 belangrijke nieuwe functies standaard actief

Chrome 110: 2 belangrijke nieuwe functies standaard actief

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft twee nieuwe functies toegevoegd voor de desktopversie van Chrome. Het gaat om Geheugenbesparing en Energiebesparing. We leggen uit hoe deze functies werken en hoe jij ze kan gebruiken in je browser. Alle nieuwigheden zijn standaard actief in versie 110 van Chrome voor Mac, Windows en Chrome OS.

Chrome Geheugenbesparing

Chrome is een snelle browser, maar daar tegenover staat dat hij ook relatief veel van het werkgeheugen van je pc gebruikt om goed te werken. Met de nieuwe functie Geheugenbesparing kan je browser tot 30 procent minder RAM gebruiken. Middelen die je pc voor andere doeleinden kan gebruiken.

Chrome kan zuiniger omgaan met RAM door ongeopende tabbladen na een tijdje inactief te maken. Wanneer je ze dan weer opent, herladen ze onmiddellijk. Je kan dan ook telkens zien door een pop-up in de adresbalk hoeveel werkgeheugen je hebt bespaard doordat het tabblad inactief is gemaakt.

Sites actief houden

Het is wel belangrijk om te weten dat het opnieuw laden van tabbladen voor problemen kan zorgen bij bepaalde webtoepassingen. Daarom kunnen gebruikers ook een lijst maken van websites die steeds actief moeten blijven eens ze zijn geopend.

Het nieuwe menu Prestaties in Chrome

Het nieuwe menu Prestaties in Chrome

Geheugenbesparing is standaard actief in versie 110 van Chrome, maar het viel me bij mijn eerste testen op dat de browser niet zo snel tabbladen inactief maakt. Ik opende op mijn Windows-laptop tientallen tabbladen naast elkaar, waarna Chrome een flinke hap van zijn 8 GB aan werkgeheugen innam. Toch bleef elk tabblad gewoon werken zonder te herladen.

Chrome Energiebesparing

Met Energiebesparing spaart Chrome het verbruik van je pc of de van je laptop door achtergrondactiviteit en visuele effecten te beperken, zoals vloeiend scrollen en videoframesnelheden.

Op mijn Windows-laptop was Energiebesparing standaard actief wanneer de accucapaciteit onder de 20 procent daalt. Je kan er daarnaast voor kiezen dat de functie automatisch werkt als je laptop niet wordt opgeladen, ongeacht zijn accucapaciteit.

Chrome verwittigt je met een pop-up

Chrome verwittigt je met een pop-up

Beschikbaarheid

Alle nieuwigheden maken deel uit van versie 110 van Chrome voor Mac, Windows en Chrome OS. Als je de nieuwe functies wil ontdekken, dan moet je eerst Chrome-bijwerken tot versie 110. Doe dat als volgt:

  1. Klik op het menu met de drie puntjes
  2. Kies Help en Over Chrome
  3. De update begint automatisch en kies na enkele minuten voor Nu herstarten

Zodra je browser is bijgewerkt, zijn Energiebesparing en Geheugenbesparing standaard actief. Je kan de instellingen aanpassen op de volgende manier:

  1. Klik op het menu met de drie puntjes
  2. Kies Instellingen
  3. Klik in de zijbalk op het nieuwe menu Prestaties
  4. Pas de instellingen naar wens aan

Wat zijn jouw eerste ervaringen met Energiebesparing en Geheugenbesparing? Ontdek jij positieve effecten wat betreft je geheugen- en energieverbruik? Heb jij problemen met inactieve tabbladen of als gevolg van de energiebesparing? Laat het ons weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk