China gaat WeChat inzetten om mensen met schulden op kaart te laten zien

China gaat WeChat inzetten om mensen met schulden op kaart te laten zien

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Chinese overheid heeft een heel bijzondere app gelanceerd die erop gericht is om sociale controle op een wel heel bijzondere manier uit te oefenen bij mensen die een schuld hebben.

Schuldenaars in je omgeving

De app is te zien in een artikel van ChinaDaily en de bedoeling is dat de sociale controle hiermee verhoogd wordt voor inwoners met schulden. Je kan op een kaartje gemakkelijk zien wie bij de overheid bekend is omwille was zijn schulden. Vervolgens kunnen inwoners ook actie ondernemen als ze een vermoeden hebben dat een man of vrouw in kwestie wel degelijk in staat is om zijn schulden af te betalen.

De app werkt samen met de populaire Chinese chatapplicatie WeChat en vindt schuldenaars in een straal van 500 meter om je heen. Ze is alleen actief in de Noord-Chinese provincie Hebei en volgens een woordvoerder van het Hooggerechtshof in de provincie Hebei "maakt ze [de app] deel uit van een pakket maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het gezag van het hof beter wordt uitgeoefend en er zo een meer sociaal wenselijke omgeving wordt gecreëerd.

Screenshot van de Chinese app waarop een kaartje te zien is

Sociaal krediet

China werkt aan een vorm van sociaal krediet voor zijn burgers, waarbij goed prestaties beloond worden en negatieve zaken je score laten dalen. Als je bijvoorbeeld al jarenlang netjes je belastingen op tijd invult, kan je weleens een korting te wachten staan op je energierekening. Andere beloningen zijn het recht op reizen en sneller internet.

Anderzijds zijn er ook straffen verbonden voor personen met een laag sociaal krediet, zoals wegpiraten of wanbetalers. Zij kunnen voor bepaalde banen geweigerd worden, kunnen niet in eerste klasse met de trein reizen en krijgen een langzamere internetverbinding. Het plan moet tegen 2020 in China ingevoerd worden en bovenstaande app lijkt naadloos bij dat beleid aan te sluiten.

WeChat

WeChat

WeChat is momenteel de grootste berichtenapplicatie in China maar maakt snel markt in de landen om China heen. De messenger is zeer uitgebreid met zeer veel mogelijk ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk