chayns: Android-app maken van je Facebook-pagina

chayns: Android-app maken van je Facebook-pagina

Tom Enthoven

door Tom Enthoven

Laatst geüpdatet

Apps maken

Wie ooit heeft overwogen om een eigen applicatie te maken voor een mobiel platform, zal erachter zijn gekomen dat dit niet bepaald eenvoudig is. Het vereist behoorlijk wat kennis en daarnaast is het voor een beginner ook nog eens tijdsintensief. Het alternatief is een applicatie laten maken door een externe partij maar kijk de prijskaartjes er maar op na: dat is behoorlijk aan de prijzige kant. De kosten voor het maken van een app variëren van enkele honderden euro's tot tienduizenden euro's. Zie die kosten er maar eens uit te halen met een applicatie die een paar dubbeltjes kost in de Play Store.

Chayns

Chayns is een product van Tobit Software, een Duits bedrijfje dat zich al 27 jaar bezighoudt met ontwikkeling van software. Het nieuwste paradepaardje stelt vrijwel iedereen met een Facebook-pagina in staat om een eigen applicatie te maken voor Android, iOS, Blackberry en Windows Phone. Gratis, zonder poespas en zonder dat je er veel tijd in hoeft te steken. Binnen een paar minuten is je app af en hoef je alleen nog maar te wachten tot deze in de verschillende app stores verschijnt.

Hoe het werkt

Chayns maakt gebruik van de gegevens van je Facebookpagina, deze werkt als een soort CMS. Content die je op Facebook plaatst wordt vanzelf doorgestuurd naar de applicatie. Hier is wel een voorwaarde aan verbonden: de Facebook-pagina moet minstens honderd likes hebben. Dit om te voorkomen dat er talloze test-apps aangemaakt worden door Jan en alleman. Chayns is tenslotte wel bedoeld voor serieuze doeleinden.

Als jij bijvoorbeeld als kleine ondernemer of plaatselijke kruidenier een nieuwe aanbieding op Facebook plaatst, verschijnt deze dus vanzelf in de app. Je kunt er zelfs voor kiezen om push-berichten te laten versturen zodat gebruikers van de app meteen op de hoogte zijn van de nieuwe post. Of denk eens aan bijvoorbeeld sportclubs, scouting-verenigingen of buurthuizen; allemaal kleine instanties die absoluut baat zouden kunnen hebben bij de diensten van chayns.

Bovenstaande voorbeelden zijn misschien wat kneuterig maar toch zijn er ook flink wat grote partijen die gebruik maken van chayns. De beste voorbeelden hiervan zijn enkele Duitse profvoetbalclubs zoals Schalke 04 en Eintracht Frankfurt, die chayns gebruikt hebben om een simpele applicatie te maken voor hun fans en volgers.

De app van Bundesliga-club Schalke 04

Berperkingen, centjes en gevolgen

De applicatie is natuurlijk niet heel erg aanpasbaar, zoals je kunt verwachten bij een gratis product. Je kunt een kleurenschema kiezen en het menu aanpassen zodat er verschillende keuzes in staan en daar houdt het wel een beetje op. Er zijn wel extraatjes maar daar moet dan wel voor betaald worden. Je kunt je voorstellen dat sommige bedrijfjes een shop aan hun app willen toevoegen en dat kost natuurlijk wel wat. Een ander voorbeeld: bij het aanmaken van je applicatie moet je een logo invoeren. Mocht je dit ooit willen veranderen, dan kost dit een paar tientjes. Tobit Software moet tenslotte ook gewoon centjes verdienen.

Enig risico van chayns is wel dat er binnen korte tijd een enorme stortvloed aan apps kan komen die voor het grote publiek totaal oninteressant zijn. Toch hoeft dit geen groot probleem te zijn want de apps richten zich tenslotte ook op een vrij klein publiek.

Beschikbaarheid

Zie jij mogelijkheden voor jezelf met chayns en wil je het eens proberen? Dan kun je hier klikken. Let er wel op dat je je gegevens in één keer goed invult en dat je logo naar wens is, anders kan gratis ineens toch prijzig worden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk