Android Q Beta camerafuncties: verbetering voor diepte- en monochrome camera's

Android Q Beta camerafuncties: verbetering voor diepte- en monochrome camera's

Android Q Beta

Google kwam gisteren met de Android Q Beta, of beter gezegd de eerste versie van de bèta, want er staat ons nog heel wat nieuwe functies te wachten voor volgende versies. Hier leggen we je uit hoe je kan deelnemen aan het bètaprogramma, dat kan voorlopig alleen als je over een Google Pixel-telefoon beschikt.

We bespraken al kort een verbeteringen die te maken had met nieuwe cameramogelijkheden, maar daar gaan we nu mee verder. Telefoons hebben al langer dieptecamera's aan boord voor de welbekende bokeh-effecten. Dat zijn foto's waarbij wazigheid aan de achtergrond wordt toegevoegd afhankelijk van hoe ver elementen zich bevinden van het onderwerp.

Ondersteuning voor dieptecamera's

Dieptecamera's lijken dus zeker niets nieuws, maar tot voor kort moeten ontwikkelaars de functie zelf softwarematig laten werken en de effecten waren ook eerder beperkt. Meestal kreeg je gewoon een foto waarbij een wazige achtergrond werd toegepast, maar dan had je het gehad. Google wil diepte-informatie die wordt vastgelegd met deze camera's nu ondersteunen in Android Q zodat de data kan worden opgenomen in de XMP-metagegevens De metagegevens zijn onderdeel van een JPEG-bestand en ze bevatten meer informatie over een afbeelding, waaronder bijvoorbeeld ook de locatie waar de foto genomen is.

Android Q - DP1 - Dynamic Depth image

Het interessante is dat ontwikkelaars van apps nu binnenkort met de diepte-informatie in de metadata aan de slag kunnen, waardoor je bijvoorbeeld in fotobewerkers bepaalde effecten met diepte zal kunnen wijzigen. Anderzijds zijn er ook mogelijkheden met 3D-effecten en augmented reality (AR). Belangrijk is natuurlijk wel dat fabrikanten de nieuwe mogelijkheid van Android Q ook in hun camera-apps ondersteunen en vervolgens is het aan app-ontwikkelaars om ermee aan de slag te gaan.

Monochrome fotografie

We zien over het algemeen minder vaak dan voorheen dat camera's van Android-telefoons met monochrome camera's worden uitgerust, dat zijn camera's die een sensor bevatten die enkel in zwart-wit foto's kunnen nemen. Gelukkig hebben we nog Nokia dat hiervoor ruimschoots compenseert door een toestel uit te brengen met maar liefst 3 van zo'n camera's op de achterkant. We hebben het natuurlijk over de Nokia 9 PureView.

Officiële renders van de Nokia 9 PureView

Toestellen met monochrome camera's kunnen die zwart-wit beelden gebruiken om beter cameraprestaties in onderbelichte omstandigheden te bekomen, want monochrome sensors leggen meer detail vast, alleen missen ze de kleuren die de RGB (Red, Green Blue)-camera's dan weer brengen. Dat is precies ook het uitgangspunt van de drie monochrome camera's op de Nokia 9 PureView, al moeten we in de praktijk nog vaststellen in welke mate het een meerwaarde brengt.

Wat we wel weten, is dat Android Q de meerwaarde voor monochrome lenzen zal vergroten, want het nieuwe besturingssysteem ondersteunt monochrome fotografie in RAW. App-ontwikkelaars kunnen hiermee aan de slag zodat gebruikers in fotobewerkers de details in hun foto's kunnen aanpassen in de originele kwaliteit. We zagen eerder al dat Nokia zelf de handen in elkaar sloeg met Adobe om ondersteuning te brengen voor monochrome lenzen in fotobewerking, maar binnenkort kunnen nog meer apps er gemakkelijker mee werken

Foto's gemaakt met een Nokia 9

Een foto gemaakt met de Nokia 9 PureView

Nokia 9 PureView
3320 mAh
5.99 inch - 1440 bij 2880 px
128 GB
Qualco Snapdragon 845

Meer info

Nokia 9 PureView
3320 mAh
5.99 inch - 1440 bij 2880 px
128 GB
Qualco Snapdragon 845

Meer info

Lees meer over:
Android Q

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties