Britten publiceren kritisch rapport over Huawei

Britten publiceren kritisch rapport over Huawei

Spionagebeschuldigingen Huawei

Huawei ligt wereldwijd onder een vergrootglas met zijn netwerkapparatuur nadat de Verenigde Staten een internationale campagne begon om zijn bondgenoten te overtuigen om geen apparatuur van de Chinese fabrikant te gebruiken voor de aanleg van een 5G-netwerk. Het land is bezorgd dat Huawei mogelijk een achterpoortje bouwt in zijn apparatuur waarmee het rechtstreeks zou kunnen spioneren in opdracht van de Chinese overheid.

Huawei ontkent al langer die beschuldigingen en vooralsnog werd er geen bewijs op tafel gelegd. Daarnaast was er eerder ook in Europa een incident in Polen waarbij een Huawei-medewerker gearresteerd werd. Als reactie heeft het bedrijf een charme-offensief in de VS gehouden en ook in Polen wil het graag een beveiligingscenter bouwen om de zaak af te ronden.

Afbeeldingen van het Huawei logo

Bezorgdheden rond beveiliging

In het Verenigd Koninkrijk valt er binnenkort een beslissing of Huawei al dan niet betrokken wordt bij de aanleg van een 5G-netwerk in het land. Zopas is er een adviserend rapport gepubliceerd waarin de Britten kritisch zijn omtrent de beveiligingen van de telecomapparatuur van Huawei.

Het Verenigd Koninkrijk uit zich daarin niet uitgesproken zijn bezorgdheid omwille van spionage, maar wel omdat Huawei geen maatregelen heeft genomen om zwakheden te verhelpen die al sinds 2012 zijn aangekaart. De fabrikant had eerder beloofd die problemen aan te pakken en dat is niet gebeurd. De onderzoekers spreken dan ook over een "slechte software-ontwikkeling". "We hebben nog niks gezien dat ons het vertrouwen geeft dat Huawei in staat is om veranderingen door te voeren", is te lezen in het rapport.

Britten publiceren kritisch rapport over Huawei

Sluiten de Britten Huawei uit?

Huawei heeft in de Amerikaanse media gereageerd dat het de zorgen heel serieus neemt. Huawei belooft ook 2 miljard dollar aan investeringen in zijn beveiliging. Het valt te bezien of de bezorgdheden die het Verenigd Koninkrijk uit voldoende zijn om Huawei, de grootste fabrikant voor netwerkapparatuur ter wereld, uit te sluiten voor de aanleg van het Britse 5G-netwerk.

In Nederland wordt er momenteel ook onderzoek gevoerd naar Huawei, maar dan specifiek omtrent de spionagebeschuldigingen. Een woordvoerder van VodafoneZiggo vertelde onlangs aan Androidworld hoe de zaak rond Huawei de gehele Nederlandse telecomsector momenteel parten speelt.

Lees meer over:
Huawei

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties