Britse Vodafone-CEO: 5G van Nederlandse VodafoneZiggo geen echte 5G

Britse Vodafone-CEO: 5G van Nederlandse VodafoneZiggo geen echte 5G

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De directeur van de Britse Vodafone Group heeft zich kritisch uitgelaten over de mobiele abonnementen van de Nederlandse tak, VodafoneZiggo. Volgens de man is de 5G die de Nederlandse provider adverteert alleen maar misleidend voor de consument en voor bedrijven.

5G via DSS

Tijdens een toelichting van de kwartaalcijfers heeft de Vodafone-directeur, Nick Read, gepraat over 5G-technologie op basis van DSS, ofwel Dynamic Spectrum Sharing. Dat is een techniek waarbij een deel van de 4G-band wordt vrijgemaakt voor telefoons die 5G ondersteunen, maar de werkelijke prestatiewinst ten opzichte van 4G is eerder gering.

Read was erg kritisch over de 5G-ervaring van het Nederlandse VodafoneZiggo, dat meldt Tweakers. "Het is effectief jou een 5G-symbool laten zien, maar 4G-prestaties geven. Wat wij hebben gezegd als bedrijf is: dat willen we niet, want het is misleidend voor consumenten en bedrijven. Wat je wilt is 5G op de juiste manier gebouwd, met echte 5G-prestaties."

Britse Vodafone-CEO: 5G van Nederlandse VodafoneZiggo geen echte 5G

‘Inferieur product’

VodafoneZiggo biedt als enige provider in Nederland 5G aan via de 1.800 MHz-frequentie en DSS, en het deelt die frequentieruimte ook voor zijn 4G-netwerk. Wat topman Read daarentegen als een kwalitatieve 5G-ervaring beschouwt, is een netwerk dat werkt met de 3,5 GHz-band die pas ten vroegste in 2022 in Nederland beschikbaar is. Op dit moment maken de veiligheidsdiensten nog van die frequentie gebruik.

Gerelateerde artikelen

Het grote verschil met de netwerken van T-Mobile en KPN is dan weer dat zij al wel gebruikmaken van de 700 MHz-band voor 5G die meer technische voordelen biedt voor de dekking van het mobiele netwerk. Read wil in de toekomst dat het met de combinatie tussen de 3,5 GHz- en 700 MHz-frequenties “niet gaat om berichten over bereik met een inferieur netwerk, maar om een superieur product.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk