Brexit: wat betekent dit voor de roamingkosten in Engeland?

Brexit: wat betekent dit voor de roamingkosten in Engeland?

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Brexit: Engeland uit de EU

Dat Engeland uit de Europese Unie gaat heeft veel gevolgen en zal een lang proces worden. Ze hebben de euro niet ingevoerd, maar er is natuurlijk nog veel meer waar aan gedacht moet worden. Op de redactie vroegen wij ons hardop af wat dit met de roamingkosten zou doen als jij naar Engeland gaat.

15 juni 2017 is een heilige datum. Dit zou de dag zijn dat de roamingtarieven binnen de Europese Unie zouden verdwijnen, maar wat nu als een land niet meer in de EU zit? Nu zal Engeland over iets minder dan een jaar zeker nog niet volledig uit de Europese Unie zijn, maar wat zou het betekenen?

Allereerst is de periode totdat er definitief afscheid is genomen geen verandering. Tot dat moment vallen de Engelse roamingtarieven nog steeds onder de wetten en regels van de EU. Concreet zullen dus ook in Engeland op 15 juni 2017 de nieuwe roamingafspraken ingaan.

Na het definitieve afscheid

Vanaf het moment dat er definitief afscheid is genomen van de EU hebben de Britse providers in principe de vrijheid om tarieven te vragen die ze willen. Of ze dit ook gaan doen is natuurlijk de grote vraag, dit zou een eventuele (concurrentie-)positie sterk kunnen beïnvloeden. Voordat het zover is, zal eerst artikel 50 in werking treden, waarin er een aantal details beschreven zijn als een land de EU wil verlaten.

Na de Brexit moet er over veel nieuwe afspraken opnieuw onderhandeld gaan worden met de EU, ze vallen er immers niet meer onder. Dit zijn er duizenden, waarbij ook roaming aan bod zal komen. Dus eigenlijk hebben we nog geen concreet antwoord op wat er zal gebeuren met de roamingkosten, maar in theorie kunnen ze (flink) verhoogd worden. Reis je de komende twee jaar naar Engeland, dan zul je de actuele EU-tarieven betalen, dus zonder extra roamingkosten na juni 2017. Daarna ben je overgeleverd aan de beslissing van overheden en providers.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk