Brexit: wat betekent dit voor roaming in Engeland?

Brexit: wat betekent dit voor roaming in Engeland?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Brexit en Roam like at home

Na een moeizaam onderhandelingsproces zal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten op 31 januari 2020 (middernacht Nederlandse tijd). Engeland zal dan geen deel meer uitmaken van de EU en dat zou gevolgen kunnen hebben voor de roamingtarieven die Nederlandse providers hanteren.

Vanaf 2017 mogen providers namelijk geen extra roamingkosten meer in rekening brengen binnen de EU. Je kan sinds die tijd je bundels uit Nederland of België in elk EU-land gebruiken zonder dat er - in de meeste gevallen - extra kosten in rekening worden gebracht voor het gebruik van bellen, sms en internet in het buitenland. Dit wordt ook wel Roam like at home genoemd.

Brexit

Hanteren Nederlandse providers Roam like at home na de Brexit?

Wij hebben contact opgenomen met Nederlandse providers om erachter te komen of Nederlandse providers Roam like at home na de Brexit nog hanteren. Hieronder vind je de antwoorden. We voegen ontbrekende reacties toe zodra ze op de redactie binnenkomen.

- Vodafone: "Tot nu toe zullen er geen veranderingen qua roaming of kosten zijn. Dus je kunt nog gewoon in Engeland gebruik maken van je abonnement zoals je gewend bent. Mocht de situatie veranderen, dan laten we onze klanten dat op voorhand weten."

- KPN: "De huidige tarieven blijven geheel dit jaar nog van kracht."

- T-Mobile: "Het Verenigd Koninkrijk stapt op 31 januari 2020 uit de EU. Direct na 31 januari verandert er niets voor T-Mobile klanten: bel-, sms- en internetbundels kunnen nog steeds gebruikt worden in de UK en tarieven voor bellen vanuit Nederland naar de UK veranderen ook niet. Dit geldt, zolang de huidige EU Roaming Regulering van kracht is voor Het Verenigd Koninkrijk."

- Hollandse Nieuwe: "Voorlopig verandert er nog niets. Zodra er meer bekend is worden klanten op de hoogte gebracht."

- Ben: "Vooralsnog zijn deze afspraken door Engeland nog niet gemaakt met de EU, wat betekent dat de situatie voor nu onveranderd blijft tot deze afspraken er wel zijn. Je kunt dus nog altijd gebruik maken van jouw bundels in Engeland zoals je gewend bent in een EU land. Mochten hier wijzigingen in komen zal dit waarschijnlijk op het nieuws komen en uiteraard delen we dit ook aan onze klanten op de website."

- Simyo: "Roamingtarieven blijven gewoon hetzelfde."

Afspraken over roaming maken

Zoals je ziet zullen providers de huidige Roam-like-at-home-tarieven blijven hanteren maar Ben Nederland geeft aan dat er nog afspraken hierover gemaakt moeten worden tussen Engeland en de EU. De Rijksoverheid meldt inderdaad dat na de Brexit er tot en met 31 december 2020 niets aan de tarieven voor mobiel bellen verandert. Er geldt dan een overgangsperiode. Voor de periode daarna hangt dit af van de nieuwe afspraken die de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gaan maken.

Het kan dus zo zijn dat na 31 december 2020 Roam like at home Britse telecomoperators tarieven voor roaming gaan rekenen. Dit kan volgens de Rijksoverheid omdat de wet- en regelgeving van de EU voor roaming dan vervalt: "De telecomoperators mogen dan zelf bepalen hoeveel extra kosten ze in rekening brengen. Tenzij het VK en de EU hier tijdens de overgangsperiode andere afspraken over maken."

Brexit

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk