Bouw je eigen open source-domotica-systeem [DIY]

Bouw je eigen open source-domotica-systeem [DIY]

Verschillende domotica-systemen

Voorbeelden van een aantal kant-en-klare systemen die je kunt aanschaffen zijn: HomeWizard, HomeSeer, Vera Control (voorheen Mi Casa Verde) en Fibaro Home Center. Nou zijn dit vaak hele leuke systemen die heel intuïtief werken, en je snel aan de praat hebt, maar er zitten ook wat nadelen aan.

Nadelen van (commerciële) domotica-systemen

Een nadeel is bijvoorbeeld de aanschafprijs. Over het algemeen ben je toch al snel €200,- à €300,- kwijt voor de aanschaf van een domotica-gateway of -starterset, of in het ergste geval nog veel meer. En dan heb je alleen nog maar een gateway in huis, of in het geval van een starterset misschien nog 2 of 3 tussenstekkers erbij.

Een ander nadeel is dat je gebonden bent aan wat de fabrikant van het systeem aanbiedt aan functionaliteit. Nou zal dit voor de meest gebruikte toepassingen voldoende zijn, zoals via je smartphone een schakelaar of dimmer bedienen. Maar zodra je wat complexere functies bedenkt, loop je waarschijnlijk al snel tegen beperkingen aan binnen het systeem dat je hebt aangeschaft. Een voorbeeld bij mij thuis is dat de lichten in de woonkamer automatisch aan gaan en de rolgordijnen naar beneden gaan als het 16.00 uur is geweest, de schemersensor geactiveerd is en er het laatste half uur nog beweging is gedetecteerd in de woonkamer, en dit mag maar maximaal één keer per dag uitgevoerd worden. Of dat als de balkondeur langer dan 5 minuten openstaat en de temperatuur buiten lager is dan de temperatuur in de woonkamer, de thermostaat van de CV-ketel automatisch wordt bijgesteld zodat er niet onnodig verwarmd wordt. In de standaard interface van de HomeWizard is dit bijvoorbeeld al bijna niet te realiseren.

Do It Yourself – open source-domoticasystemen

Een goede optie is dan om met een open source-systeem te gaan werken, of (als je echt zin hebt in een hobbyprojectje) het helemaal zelf te maken. Er zijn verschillende goede open source-systemen te vinden op internet zoals bijvoorbeeld Domoticz, Domotiga of pilight. De software kun je dus gratis downloaden en verder heb je alleen nog een systeem nodig waarop je het gaat draaien in combinatie met één of meerdere transceivers. Het kan per open source-pakket verschillen wat voor hardware of besturingssysteem wordt ondersteund, maar denk bijvoorbeeld aan een Windows of Linux pc/server, Raspberry Pi, Arduino of een QNAP of Synology NAS.

Een voordeel van open source-systemen is dat er ook vaak meerdere domotica-systemen zoals bijvoorbeeld KlikAanKlikUit en Z-Wave ondersteund worden en meer verschillende typen hardware. In Nederland wordt bijvoorbeeld veel met KlikAanKlikUit gewerkt of een vergelijkbaar systeem zoals van HomeEasy, maar ook Z-Wave is sterk in opkomst. Ik zal er in dit artikel niet al te diep ingaan ('Google is your friend'), maar het is goed om te weten dat KlikAanKlikUit- en Z-Wave-systemen met verschillende frequenties werken. KlikAanKlikUit werkt op 433.92MHz en Z-Wave over het algemeen op 868.42 Mhz (dit kan per land verschillen). Neem bijvoorbeeld de HomeWizard, die kan alleen maar met apparaten op 433.92Mhz communiceren, en niet met Z-Wave modules. Als je zelf een systeem bouwt op basis van open source-software heb je vaak wel de mogelijkheid om beide frequenties te ondersteunen, door simpelweg een antenne toe te voegen die de gewenste frequentie kan ontvangen en versturen.

Domoticz

Ik ben zelf in het bezit van een HomeWizard, maar ben laatst toch verder gaan kijken wat er nog meer op de markt is omdat ik soms toch meer wil dan de HomeWizard mij kan bieden. Ik ben uiteindelijk met Domoticz aan de slag gegaan. Waarom Domoticz? Het ziet er goed uit, makkelijk in gebruik en draait zowel op Windows- als Linux-systemen maar ook op een Raspberry Pi. Daarnaast biedt het veel mogelijkheden om zelf zaken te scripten of gebeurtenissen via een event-based systeem af te handelen. Daarmee kun je dus zo’n beetje alles maken wat je maar wil, omdat je totale vrijheid hebt door het zelf te programmeren.

Domoticz kan met heel veel verschillende systemen communiceren, niet alleen met KlikAanKlikUit, maar ook met Z-Wave-apparaten, weerstations, thermometers, opentherm gateways en nog veel meer. Meer informatie kun je op de site van Domoticz vinden.

RFXCOM RFXtrx433 433.92Mhz Transceiver

Aangezien ik voornamelijk met KlikAanKlikUit-schakelaars werk en (helaas) nog geen Z-Wave-schakelaars bezit, heb ik ervoor gekozen om een RFXCOM RFXtrx433 USB 433.92MHz Transceiver aan te schaffen. Dit is een USB transceiver waarmee je dus onder andere KlikAanKlikUit-schakelaars kunt bedienen. Deze transceiver kun je bij verschillende webshops voor ongeveer €95,- aanschaffen. Er zijn ook nog andere varianten zoals een transceiver met een LAN-interface.

Transceiver

Meer informatie en resellers zijn op de site van RFXCOM te vinden.

Installatie

Om te testen of alles naar behoren werkt, heb ik Domoticz in eerste instantie gewoon op mijn laptop met daarop Windows 8.1 geïnstalleerd, en daar de RFXCOM transceiver aangesloten op een USB-poort. Binnen 10 minuten had ik Domoticz geïnstalleerd en geconfigureerd, en de eerste KlikAanKlikUit-schakelaars al toegevoegd. Later heb ik Domoticz op mijn QNAP NAS geïnstalleerd. Dit was iets meer werk aangezien je dan de sourcecode moet gaan compileren aangezien er geen binaries beschikbaar zijn. Mocht je Domoticz op een Raspberry Pi willen draaien dan is er een kant-en-klare image met Domoticz te downloaden die je kunt flashen op de Raspberry Pi.

Domoticz

Domoticz

Domoticz en Android-apps

Standaard heeft Domoticz alleen een webinterface voor mobile devices, die op zich prima werkt op een Androidtelefoon of -tablet. Domoticz ondersteunt ook push notificaties, maar daar heb je wel een app als 'Notify My Android' of 'Pushover' voor nodig.

Er is nog geen officiële app waarmee je Domoticz kan bedienen, maar er zijn al wel twee apps in de Play Store te vinden die door andere ontwikkelaars zijn gemaakt: Andromoticz en Dromotica. Ook weer een voordeel van open source.

Domoticz

Domoticz

Kant-en-klaar of zelf aan de slag?

Deze keuze is natuurlijk geheel aan jezelf. Wil je een kant-en-klaar systeem wat direct out-of-the-box werkt, met een mooie Android-app die af is, kies dan bijvoorbeeld voor HomeWizard, het Internet Control Station van KlikAanKlikUit of een vergelijkbaar systeem. Je krijgt dan een mooi afgewerkte gateway, een goed werkende app en natuurlijk ondersteuning van de fabrikant. Zelf heb ik alleen ervaring met HomeWizard en die zorgen bijvoorbeeld regelmatig voor updates en nieuwe features. Zo is onlangs ondersteuning voor Philips Hue toegevoegd.

Vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan en wat meer te experimenteren, wil je meer zelf in de hand hebben of zelf aan het programmeren, of wil je wat goedkoper uit zijn als je al hardware hebt die je kunt gebruiken? Dan is de keuze voor een open source-systeem misschien meer voor de hand liggend in combinatie met bijvoorbeeld een Raspberry Pi en de RFXCOM USB Transceiver. Er zijn verschillende open source-pakketten te vinden die met deze hardware kunnen samenwerken. Ook heb je meer vrijheid in protocollen en frequenties die je kunt gebruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld met een 433.92 Mhz transceiver beginnen, en later een Z-Wave USB adapter toevoegen. Kies je voor HomeWizard of het Internet Control Station van KlikAanKlikUit dan zit je gebonden aan de 433.92 Mhz frequentie.

Er zullen vast nog meer systemen of open source software pakketten zijn die ik hier niet beschreven heb, maar het gaat om een eerste indruk wat er zoal beschikbaar is naast de bekende systemen zoals HomeWizard, KlikAanKlikUit, Mi Casa Verde. Je kunt dus ook de DIY kant (Do-It-Yourself) op gaan, en zelf gaan knutselen en experimenteren.

Dit artikel is geschreven door Gerhard ter Mors.

Pushover
Pushover is een push notificatie-app die samenwerkt met webdiensten zoals IFTTT (If This Then That). Je kunt het ook koppelen aan systemen die het netwerkverkeer in ..

Meer info

Lees meer over:
Themaweek Domotica

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Spotify gratis gebruiken: hoe werkt het en is het de moeite waard?

Spotify is de grootse muziekdienst voor betaalde abonnees ter wereld, maar de app komt ook met een gratis variant: Spotify Fr...

Entertainment Themaweek: alle artikelen op een rij

Bijna iedereen is wel gek op muziek, films en series. Op Androidworld spraken we een week lang over games, streamingdiensten,...

AW Poll: dit zijn de streamingdiensten op Androidworld

Het streamen van muziek en video is bij heel wat gezinnen de norm geworden. Het is de basis van hun mediaentertainment, omdat...

Lees meer

Net binnen

Entertainment Themaweek: alle artikelen op een rij

Bijna iedereen is wel gek op muziek, films en series. Op Androidworld spraken we een week lang over games, streamingdiensten,...

AW Poll: dit zijn de streamingdiensten op Androidworld

Het streamen van muziek en video is bij heel wat gezinnen de norm geworden. Het is de basis van hun mediaentertainment, omdat...

Spotify gratis gebruiken: hoe werkt het en is het de moeite waard?

Spotify is de grootse muziekdienst voor betaalde abonnees ter wereld, maar de app komt ook met een gratis variant: Spotify Fr...

Hoe lang gaat een smartphone mee?

Als je een smartphone koopt, dan kijk je naar specificaties. Wat heb ik nodig, wat kan het toestel en welk prijskaartje hangt...

Dutch Audio Event 2021: alles over geluid en HiFi

Op op 30 en 31 oktober gaat het Dutch Audio Event plaatsvinden op het Koningshof in Veldhoven. Het Dutch Audio Event is hierm...

Lees meer