Boetes voor gebruik van de telefoon tijdens het autorijden omhoog

Boetes voor gebruik van de telefoon tijdens het autorijden omhoog

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Het kabinet heeft de boete voor het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden verhoogd. Daarmee worden ernstige en gevaarlijke verkeersovertredingen zwaarder bestraft. Dit is het boetebedrag dat je vanaf nu moet betalen.

Mag je een telefoon gebruiken tijdens het autorijden?

De Rijksoverheid geeft het volgende antwoord op de vraag: “U mag niet uw mobiele telefoon, muziekspeler, tablet of navigatiesysteem vasthouden als u uw auto bestuurt. U mag deze apparaten ook niet klemmen tussen uw oor en schouder. Wel mag u uw telefoon bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren. Verder mag u altijd spraakbediening gebruiken.” Vanaf 1 juli 2019 geldt datzelfde verbod ook voor smartphonegebruik op de fiets.

Je mag alleen bellen als de auto stilstaat, bijvoorbeeld in de file, voor een verkeerslicht of op een parkeerplaats. Je mag ook handsfree bellen met een telefoon als deze in een houder zit.

Boetes voor gebruik van de telefoon tijdens het autorijden omhoog

Hoe hoog is de boete nu?

Per 1 maart 2022 wordt de boete voor het vasthouden en gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden verhoogd naar 350 euro. Voorbeen bedroeg deze boete 250 euro.

Het kabinet heeft een aantal feiten zwaarder bestraft, maar tegelijkertijd worden boetes voor een aantal lichtere overtredingen minder zwaar beboet. Zo krijg je voor het veroorzaken van onnodig geluid met een motorrijtuig een bekeuring van 250 euro in plaats van 400 euro. Ben je benieuwd naar alle veranderingen op het gebied van verkeersboetes? In de boetebase van het Openbaar Ministerie zijn alle actuele boetebedragen terug te vinden.

Uit diverse onderzoek is helaas gebleken dat veel verkeersdeelnemers nog altijd naar de telefoon grijpt. Dat komt met name omdat automobilisten en fietsers de kans op een boete (zeer) laag inschatten, en dus het risico voor lief nemen.

Wat zou er volgens jullie gedaan moeten worden om het smartphonegebruik in het verkeer terug te dringen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk