Onverwachte winnaar in blinde cameratest smartphones van MKBHD

Onverwachte winnaar in blinde cameratest smartphones van MKBHD

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Asus ZenFone 7 Pro is door de fans van MKBHD bekroond tot winnaar in de jaarlijkse, blinde cameratest voor smartphones. Hij nam het op tegen de Xiaomi Mi 10 Ultra.

Blind Smartphone Camera Test

Youtuber Marques Brownlee, ook bekend als MKBHD, heeft zijn jaarlijkse ‘Blind Smartphone Camera Test’ gehouden. De Asus ZenFone 7 Pro is verrassend als winnaar uit de bus gekomen toen ze het in de laatste vergelijkende ronde opnam tegen de Xiaomi Mi 10 Ultra. Het was dus een finale tussen twee toptoestellen, en samen met de twee Pixels zijn het ook de enigen die niet officieel in Nederland of België te koop zijn.

Alvorens de ZenFone 7 Pro tot winnaar werd uitgeroepen, moest jij het in verschillende rondes opnemen tegen een andere smartphone in een blinde vergelijking. Volgers van MKBHD kregen via Twitter of Instagram telkens twee foto’s te zien en moesten dan stemmen op de onbekende telefoon die volgens hen de mooiste foto aflevert. In zijn strijd naar de top deed de ZenFone 7 Pro het beter dan dan LG Wing, de Pixel 5 en Huawei Mate 40 Pro. De twee iPhones die meededen, de SE 2020 en de 12 Pro max, gingen eruit in de eerste ronde.

Realistisch scenario

In zijn cameratest trachtte Brownlee om zoveel mogelijk omstandigheden na te bootsen waarin de meeste gebruikers foto’s nemen. Hij koos erg gebruikelijke onderwerpen met een uitdagend dynamisch bereik en zowel warme als koude kleuren. Verder neemt hij foto’s in de normale fotomodus en zonder eerst op het scherm te tikken voor focus, want dat is ook de manier waarop de meeste gebruikers hun foto’s nemen.

De Youtuber zegt in zijn video wel dat hij er zich van bewust is dat zo’n blinde cameratest zeker geen wetenschappelijke manier is om de beste cameratelefoon te selecteren, want fotografie is een subjectief gegeven. Toch leert het veel over de manier waarop mensen een foto beoordelen.

Onverwachte winnaar in blinde cameratest smartphones van MKBHD

De ASUS ZenFone 7 Pro

Het belang van verzadiging

Uit de test blijft dat de helderheid en de mate waarin een foto warme of koude tinten weergeeft, een belangrijk rol speelt, meer dan bijvoorbeeld de hoeveelheid details in een afbeelding. Foto’s met meer verzadiging wonnen het bijna altijd van een afbeelding met koude tinten. Al zou bijvoorbeeld een fotograaf of iemand die zijn foto’s nauwkeurig bewerkt, wel eerder belang hechten aan de hoeveelheid informatie, en dus de details in een afbeelding.

Gerelateerde artikelen

De ZenFone 7 Pro was de telefoon die erg consistent heldere en warme kleuren toonde zonder in zijn beeldverwerking te overdrijven. Ben jij het eens met deze winnaar als je de foto’s in de video bekijkt? Hoe beoordeel jij foto’s? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk