Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Blik in de (nabije) toekomst: bellen onder water

· 10 januari 2013

Sony kondigde op CES 2013 de Xperia Z aan. Een toptoestel dat waterdicht is, zodat het een meter onder water kan overleven. Het is zeker niet het eerste toestel dat waterdicht is. Er zijn echter ook technieken die je telefoon waterafstotend maken. We kijken in dit artikel naar de WaterBlock-technologie van HzO. Uiteraard kun je met deze techniek niet bellen onderwater, maar waterschade zou wel tot het verleden moeten behoren.

Waterdicht versus waterafstotend

De Xperia Z van Sony is een waterdicht toestel. Het komt erop neer dat de poorten van het toestel bedekt zijn met klepjes die water tegenhouden. Daarnaast dringt geen water door de randen van het toestel naar binnen. Het kan zomaar eens je telefoon redden als je hem laat vallen, of wanneer je door een flinke regenbui loopt. Een ander voorbeeld van een waterdicht toestel is de Sony Xperia V. Tijdens onze AW Hangout hebben wij deze smartphone in een bak water gedaan om het toestel te testen. Een andere manier om te voorkomen dat een telefoon waterschade oploopt, is door hem waterafstotend te maken. Het verschil tussen waterdicht en waterafstotend, is dat een waterafstotende telefoon in theorie geen klepjes en waterdichte randen nodig heeft. Water wordt door een speciale laag afgestoten en kan daardoor geen schade aanrichten.

WaterBlock

Het bedrijf HzO stond vorig jaar al op de CES en de Mobile World Congress om hun WaterBlock-technologie te demonstreren. HzO kan de onderdelen van een telefoon behandelen met een nanolaag, waardoor de telefoon waterafstotend wordt. Een indrukwekkende techniek die gedemonstreerd werd door telefoons muziek af te laten spelen onder water. Ondertussen zijn we een jaar verder en stond HzO wederom op CES om de techniek te demonstreren. Deze keer werd niet alleen water gebruikt, maar ook sapjes en cola. Een goede demonstratie van de technologie zie je in de volgende video:

http://www.youtube.com/watch?v=zjsWFvUkh7M

Met WaterBlock wordt alleen de binnenkant beschermd. Het bedrijf achter de techniek heeft het ook met telefoons zonder batterijklep gedemonsteerd. De nanolaag zie en voel je niet en hij zou erg duurzaam moeten zijn. Met deze techniek binnen handbereik, is het eigenlijk gek dat we nog steeds geen waterafstotende modellen voorbij hebben zien komen.

Toepassing

Ondanks dat de techniek van HzO al een tijd bestaat, hebben we het nog niet echt geïmplementeerd gezien in consumententoestellen. Sony besloot de Xperia Z uit te brengen met klepjes op de poorten, wat doet vermoeden dat het slechts een waterdichte telefoon is. Fabrikanten zullen ongetwijfeld interesse hebben. Samsung toonde op CES 2012 bijvoorbeeld interesse voor het product. Toch is daar nog niks uit voortgekomen. De techniek en HzO lijken er klaar voor te zijn. Wellicht zijn de fabrikanten er nog niet klaar voor. WaterBlock wordt op het gehele toestel toegepast. Hoewel HzO aangeeft productie te kunnen bijbenen doordat de techniek in het productieproces geïntegreerd kan worden, betekent dit wellicht toch een flinke verandering voor fabrikanten. Of wellicht was de techniek een jaar geleden nog niet ver genoeg. Misschien spelen de kosten van de techniek zelfs parten. Een interview met de CEO van HzO maakt het één en ander duidelijk. Hij geeft aan dat het integreren van WaterBlock-technologie in productieprocessen inderdaad niet makkelijk is. Ook zijn fabrikanten nog niet heel happig, omdat bijvoorbeeld geen vraag is vanuit providers (zij verkopen minder toestellen als er minder kapot gaan). Dat probleem is echter verdwenen nu providers inzien dat HzO ze juist kan helpen om klanten te behouden. Als laatste geeft de CEO nog aan dat eigenlijk niemand echt de eerste op de markt wil zijn. Fabrikanten kijken liever eerst de kat uit de boom.

Concurrentie

HzO is niet de enige speler op deze markt. Het bedrijf werkt enkel samen met fabrikanten en laat daardoor een markt liggen: de markt van mensen die al een toestel hebben en geen nieuwe willen kopen. Liquipel is nog een speler en die pakt juist de markt die HzO laat liggen. Sterker nog, je kan Liquipel nu al laten toepassen op je toestel. Liquipel belooft echter geen honderd procent bescherming en heeft zelfs verschillende classificaties hiervoor. Wellicht dat HzO dankzij de samenwerking met fabrikanten een beter product kan neerzetten, maar meer concurrentie is over het algemeen wel beter.

Geduld

HzO laat niks vrij over de fabrikanten waarmee het bedrijf werkt. Wel wordt aangegeven dat er gewerkt wordt met grote fabrikanten van consumentenelectronica. Het bedrijf geeft in het eerder genoemde interview wel aan dat we in 2013 in ieder geval de eerste apparaten kunnen verwachten, maar dat pas in 2014 een echte groei verwacht wordt. Het komt er eigenlijk op neer dat we geduld moeten hebben voordat we de eerste Androidtelefoons krijgen die waterafstotend zijn. Voorlopig lijkt het erop dat we het nog moeten doen met waterdichte telefoons. In de toekomst zijn misschien alle toestellen wel waterafstotend en hoef je je geen zorgen meer te maken over of je hem in een plas water of het toilet laat vallen. Sterker nog, je kan bellen onder de douche als je dat wilt. Overigens kan de Xperia Z dat truukje nu al.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (18)
Bezig met laden van reacties...