Betalen door je smartphone op iemand te richten, het kan met ING NEAR

Betalen door je smartphone op iemand te richten, het kan met ING NEAR

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Betalen door je smartphone op iemand te richten, het kan binnenkort. ING werkt namelijk aan een methode om dit mogelijk te maken. De techniek wordt op dit moment getest en is gemaakt in samenwerking met NXP Semiconductors, een maker van chips uit Eindhoven. De techniek is al bijna helemaal klaar, maar er zitten wel een aantal addertjes onder gras.

Handen omhoog of ik betaal!

In een persbericht laat ING weten dat het samen met NXP een methode heeft ontwikkeld om het voor mensen mogelijk te maken om een betaling te doen door een smartphone op iemand te richten. ING zelf spreekt over de 'NEAR-methode'. Deze methode werkt via ultra-wideband technologie (UWB). Dit is een draadloze communicatietechniek waarmee je op een korte afstand snel gegevens kunt overzetten. Zie het als een soort Bluetooth, maar dan met als groot voordeel dat ultra-wideband veel nauwkeuriger is. Twee smartphones die gebruik maken van UWB kunnen bijvoorbeeld precies 'zien' waar de ander zich bevindt.

Volgens ING gaat NEAR uiteindelijk als volgt werken: in de mobielbankieren-app van de ING selecteer je de persoon waaraan je geld wil overmaken. Deze persoon moet fysiek in buurt van je zijn. Als je deze persoon hebt geselecteerd, dan wordt hij of zij in de app weergegeven. Je krijgt dan dus de ontvanger in de app te zien, maar ook de afstand tussen jou en de ontvanger. Als je vervolgens met elkaar bent verbonden kun je het juiste bedrag invoeren die je wilt overmaken en de transactie bevestigen. In dit hele proces heb je geen e-mailadres, telefoonnummer en/of gebruikersnaam van iemand nodig.

Alleen voor Samsung

Los van het feit dat de techniek eerst nog uitgebreid getest gaat worden door ING voordat ze het op de markt brengen, zijn er een aantal obstakels. Zo werkt de ultra-widebandtechnologie in eerste instantie alleen op de nieuwe generatie Samsung-smartphones, waarbij de techniek wordt ingezet als autosleutel. Het gaat om de Galaxy Note 20 Ultra, de Galaxy S21 Ultra, de Galaxy S21 Plus de Galaxy S22 Ultra. Daarnaast dienen zowel de betaler als de ontvanger 'NEAR' op hun telefoon te hebben staan.

NXP zegt er in het persbericht onder andere het volgende over: ''Voor de pilot wordt gebruik gemaakt van NXP’s Trimension SR100T ultra-wideband chips samen met UWB-enabled Samsung smartphones, zodat het voor consumenten mogelijk wordt gemaakt om direct te betalen via de ING bankieren app. Wij innoveren samen met ING en met Samsung om deze nieuwe betaalmethode mogelijk geschikt te maken voor wereldwijde toepassing.''

Gerelateerde artikelen

ING en NXP werken op dit moment dus alleen met Samsung. Zij hebben ING en NXP onder andere toegang gegeven tot hun telefoons om de nieuwe NEAR-techniek mogelijk te maken en deze te testen. Samsung zegt hier het volgende over: ''UWB-technologie opent een geheel nieuwe wereld van connectiviteit, een wereld waarin onze allemaal naadloos met elkaar kunnen communiceren in een open ecosysteem. Door nauw samen te werken met partners zoals ING en NXP, kunnen we nog meer consumenten toegang geven tot deze baanbrekende technologie, waardoor we innovatieve nieuwe ervaringen creëren die het dagelijks leven van mensen gemakkelijker maken.''

Betalen door je smartphone op iemand te richten, het kan met ING NEAR

Wanneer beschikbaar?

De nieuwe NEAR-methode wordt op dit moment in Nederland getest door NXP en ING. Als deze tests zijn afgerond zullen NXP en ING kijken naar de vervolgstappen. Het doel is, zo geeft ING aan, om ook de klant te betrekken bij de uitbreiding en verdere totstandkoming van NEAR. Het is nog niet bekend wanneer NEAR officieel op de markt gaat komen.

Wat vind jij de NEAR? En zou jij het gaan gebruiken? Laat het weten in de comments onder dit artikel.

ING Bankieren

ING Bankieren

Met de mobiel bankieren-app van de ING regel je je bankzaken heel makkelijk op je smartphone of tablet. Het inloggen doe je makkelijk en snel: met je zelf gekozen pi ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk